Newsflash
CAMPANII

Dr. Radu Zamfir: „Asistăm permanent la o schimbare de paradigmă”

de - feb. 17 2021
Dr. Radu Zamfir: „Asistăm permanent la o schimbare de paradigmă”

Inovația tehnică și digitalizarea vor putea permite obținerea unor tratamente mai țintite, cu rezultate mai bune pentru pacient, subliniază dr. Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant.

Avem nevoie de informație corectă, spune dr. Zamfir pentru Viața Medicală. Iar dr. Google folosește algoritmi care se orientează după cuvinte-cheie, nu după analize de tip evidence based medicine, atrage atenția medicul.

Dr. Radu Zamfir a acceptat invitația lansată de Viața Medicală, în cadrul campaniei de promovare a surselor digitale de informare în domeniul sănătății, devenind totodată ambasador pentru campania site-ului viata-medicala.ro, "Gâdim medical, evoluăm digital!"

„Medicina, peste zece ani, cu siguranță va avea mult mai multă aplicabilitate în tehnică. Probabil că tratamentele vor fi mai țintite, cercetarea va avea o pondere mai mare, vor fi poate tratamente genice, care să trateze malignitățile nu în etapa chirurgicală, cum o facem acum – sigur, în asociere și cu alte metode terapeutice. Dar cu siguranță că inovația va avea un rol important. Gândiți-vă ce elan a luat chirurgia robotică! Cu câțiva ani în urmă putea fi considerată un SF!

Informația este accesibilă prin baze de date, sub formă de informație corectă, nu informație relativă. Cred că aici este pericolul cel mai mare, de a apela la doctor Google. Pentru că una este o informație obținută dintr-un studiu, dintr-o metaanaliză, care este o informație ce reflectă cât se poate de mult realitatea sau ceea ce se cheamă evidence based medicine (medicina bazată pe dovezi), comparând cu o informație pe care o găsești pur și simplu introducând niște cuvinte-cheie.

Noi asistăm permanent la o schimbare de paradigmă, chiar și în chirurgie. Ceea ce înainte era de neconceput că se poate opera, acum e dovedit că se poate opera, pentru unele cazuri, și se poate opera cu rezultate bune pentru pacient. Cu siguranță vor fi din ce în ce mai multe lucruri care ne duc către această digitalizare, informatizare, către aceste perpetue inovații tehnice.”

dr radu zamfir

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe