Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Aplicațiile medicale, componentă esențială în viitorul medicinei

de Dr. Alina SIMACHE - mar. 5 2021
Aplicațiile medicale, componentă esențială în viitorul medicinei

Într-o lume bazată pe progresul tehnologic constant, aplicaţiile telefonice au devenit indispensabile. În domeniul medical, acestea oferă un sprijin esenţial în practica clinică.

Aplicațiile medicale înlesnesc luarea deciziilor terapeutice, facilitează accesul în timp real la cele mai recente recomandări ale ghidurilor de specialitate și pot chiar salva numeroase vieţi.

Printre beneficiile utilizării aplicaţiilor medicale se numără reducerea cu până la 30% a erorilor medicale datorită facilitării accesului la informaţiile medicale esenţiale prin intermediul telefoanelor mobile, gestionarea eficientă a timpului necesar pentru efectuarea consultaţiilor, internărilor, externărilor și a transferurilor, dar și atenuarea poverii asociate sarcinilor birocratice. Mai mult, aplicaţiile medicale pot îmbunătăţi interacţiunea dintre pacienţi și profesioniștii din domeniul medical, simplificând programarea consultaţiilor, oferind sfaturi medicale la distanţă și optimizând comunicarea dintre pacienţi și furnizorii de servicii medicale.

        Conform statisticilor oferite de Statista, în acest an, se estimează că piaţa globală a serviciilor medicale digitale axate pe aplicaţiile mobile va ajunge la 100 de miliarde de dolari, reprezentând aproape jumătate dintre investiţiile totale în domeniul medical digital (206 miliarde de dolari). Deși există o diversitate copleșitoare de aplicaţii medicale disponibile în prezent, numai o parte dintre acestea reprezintă instrumente cu adevărat utile în practica clinică. Vă propunem o listă de aplicaţii medicale de top, esenţiale pentru toţi profesioniștii din domeniul medical, începând de pe băncile facultăţii.

UpToDate

UptoDateLogo copy

        Celebra platformă poate fi accesată atât de pe telefoanele mobile, cât și de pe calculatoarele clasice sau tablete. După cum ne sugerează și denumirea, aplicaţia furnizează informaţii medicale actualizate din orice specialitate, selectate atent de o echipă de peste 7.000 de experţi. „Aplicaţia UpToDate Mobile sprijină luarea deciziilor rapid și clar, chiar la punctul de îngrijire (point of care). E ca și cum aţi avea o echipă de experţi renumiţi la nivel internaţional, care să vă ghideze”, conform site-ului oficial.

        Cercetările confirmă că platforma UpToDate este deosebit de eficientă pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale, cu impact demonstrat asupra calităţii îngrijirilor, siguranţei pacienţilor, dar și asupra mortalităţii. Prin urmare, 90% dintre centrele medicale academice din SUA și peste 38.500 de spitale și instituţii medicale la nivel mondial au integrat cu încredere acest instrument vital în practica medicală curentă.

Medscape

medscape copy

        Pe lângă furnizarea celor mai interesante știri și perspective din domeniul medical, aplicaţia Medscape oferă acces la cele mai recente informaţii cu privire la peste 8.500 de medicamente și suplimente, dar și peste 6.200 de articole de specialitate.

Prin intermediul ei pot fi accesate și diferite instrumente clinice extrem de utile pentru verificarea interacţiunilor medicamentoase, efectuarea unor calcule medicale și identificarea medicamentelor. În plus, platforma oferă cursuri acreditate pentru educaţia medicală continuă ce cuprind mii de subiecte din peste 30 de specialităţi medicale.

MDCalc

mdcalc copy

        Accesată de milioane de utilizatori la nivel global, aplicaţia MDCalc reprezintă o unealtă esenţială pentru luarea deciziilor clinice. Conţinutul medical bazat pe dovezi este atent evaluat de experţi din peste 50 de specialităţi, cuprinzând peste 200 de afecţiuni.

Printre instrumentele ce pot fi rapid consultate prin intermediul aplicaţiei se numără criteriile ACR/EULAR, scorul Child-Pugh, scorul CHA2DS2-VASc, estimarea clearence-ului creatininei, scorul CURB-65, statusul de performanţă ECOG, Glasgow Coma Scale și multe altele, organizate în ordine alfabetică, dar și în funcţie de specialitate.

BioMap

biomap copy

        Oferind utilizatorilor posibilitatea de a vizualiza tridimensional corpul uman până la nivel de celulă, această platformă inovatoare a fost creată cu scopul de a facilita înţelegerea noţiunilor complexe de anatomie, fiziologie, patologie și intervenţii, fiind dedicată în special studenţilor la medicină, dar și medicilor, pacienţilor și elevilor care se pregătesc pentru admiterea la medicină. Astfel, BioMap ar putea deveni un instrument vital în educaţia și practica medicală din România viitorului apropiat.

„Într-o lume atât de tehnologizată, este vital să profităm cât mai mult de orice metodă prin care ne putem pregăti mai bine în acest domeniu nobil numit medicină”, a specificat dr. Mihai Voinea, care ne-a împărtășit propria viziune despre proiectul său de suflet, în calitate de membru al tinerei echipe fondatoare, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei noastre Viaţa Medicală.

Lista Medicamentelor Mediately

lista medicamentelor mediately copy

        Disponibilă și pentru telefon sau tabletă Android, această aplicaţie centralizează toate medicamentele înregistrate în România, furnizându-le utilizatorilor accesul la o bază de date offline care conţine peste 7.700 de medicamente. Conform dezvoltatorilor, pentru fiecare medicament sunt disponibile informaţii detaliate, actualizate constant, care includ: informaţii de bază despre medicament (substanţă activă, compoziţie, formă farmaceutică, clasă, nivel de compensare), rezumatul caracteristicilor produsului (indicaţii terapeutice, posologie, efecte adverse, dozaj, interacţiuni cu alte medicamente, supradozare etc.), clasificare ATC şi medicamente similare, ambalaj şi preţuri.

Mai mult, aplicaţia include şi alte instrumente medicale utile, precum: calculul indicelui masei corporale (BMI) și al suprafaţei totale a corpului (BSA), scorul CHA2DS2-VASc, scorul Glasgow, estimarea ratei filtrării glomerulare prin formula MDRD, scorul HAS-BLED, scorul MELD și scorul PERC.

Alte aplicaţii la îndemâna medicilor

  •  DynaMed plus – oferă informaţii știinţifice bazate pe dovezi și cele mai recente recomandări ale ghidurilor clinice.
  • dynamed
  • Isabel Pro – ajută la luarea deciziilor clinice, evaluarea diagnosticului diferenţial și stabilirea diagnosticului prin asocierea unor caracteristici clinice cu diferite afecţiuni.
  • isabel copy
  • Sonosupport – oferă informaţii esenţiale pentru realizarea examinărilor ecografice și integrarea rezultatelor în practica clinică.
  • sonosupport copy
  • PEPID – sprijină luarea deciziilor clinice și optimizarea îngrijirii pacienţilor.
  • pepid
  • VisualDX – îmbunătăţirea calităţii deciziilor clinice, prin intermediul vastei colecţii de imagini de înaltă rezoluţie, și a caracteristicilor intuitive de căutare.
  • visual dx
  • Appointik – oferă acces la istoricul pacienţilor și sprijină gestionarea eficientă a programărilor consultaţiilor.
  • appointik copyfoto1

Notă autor:

Bibliografie
1. https://www.byteant.com/blog/most-popular-medical-apps-for-doctors-and-patients/
2. https://www.statista.com/statistics/938544/mhealth-market-size-forecast-globally/
3. https://www.carestream.com/en/us/
4. https://www.uptodate.com/home
5. https://www.medscape.com/public/medscapeapp
6. https://www.mdcalc.com/about-us
7. https://biomap.ro/
8. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mediately.drugs.ro&hl=ro&gl=US
9. https://www.dynamed.com/about/anytime-anywhere-access/
10. https://www.isabelhealthcare.com/
11. http://www.sonosupport.com/
12. https://www.pepid.com/solutions/mobilesolutions.asp
13. https://www.visualdx.com/resources/how-visualdx-works/mobile-access/
14. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.samrithtech.appointik&hl=uk

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe