Newsflash
ACTUALITATE Știri

Calota glaciară din Groenlanda a pierdut 5.000 de km pătrați între 1985 și 2022

de Magdalena Tănăsescu - feb. 1 2024
Calota glaciară din Groenlanda a pierdut 5.000 de km pătrați între 1985 și 2022

Pe parcursul a 37 de ani, respectiv între 1985 și 2022, calota glaciară din Groenlanda a pierdut o suprafaţă de 5.091 de kilometri, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature.

Este vorba de prima estimare completă a suprafeţei de gheaţă pierdută la acest nivel, iar cei 5.091 de kilometri pătraţi reprezintă o suprafaţă de mărimea statului insular Trinidad şi Tobago.

Studiul a folosit peste 200.000 de observaţii satelitare sau realizate cu ajutorul AI ale gheţarilor, în scopul analizei acestor schimbări petrecute de-a lungul timpului.

 

Micşorarea reflectă cele 1.034 de gigatone de gheaţă care s-au topit odată cu retragerea gheţarilor, respectiv surparea gheţii prin „desprindere” - atunci când bucăţi de gheaţă se desprind din gheţar - la extremităţi.

„În Groenlanda, sunt zonele din jurul extremităţilor, unde totul se retrage şi se prăbuşeşte. Metodele anterioare nu au fost chiar atât de grozave în a măsura o astfel de modificare a calotei. Dar schimbarea este uriaşă”, a declarat coautorul studiului, Alex Gardner, cercetător în ştiinţele pământului la Jet Propulsion Laboratory al NASA, citat de Agerpres.


Calota glaciară din Groenlanda este una dintre cele două calote rămase, cealaltă fiind situată în Antarctica. Alcătuită din sute de gheţari, acoperă circa 80% din întinderea Groenlandei. Dacă s-ar topi complet, calota din Groenlanda ar ridica nivelul mării cu circa 7,4 metri.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe