Newsflash
Știri

Cafeaua ar putea reduce riscul de diabet zaharat

de Redacția Viața Medicală - mai 22 2023
Cafeaua ar putea reduce riscul de diabet zaharat

Consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2 , arată un studiu publicat în Clinical Nutrition.

Asociația Română a Cafelei prezintă un nou studiu publicat în Clinical Nutrition și finanțat de către Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC), potrivit căruia consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2 (DZ2), mediat de diferențe în ceea ce privește biomarkerii inflamatori din organism. Cercetarea a evaluat mecanismele de bază prin care consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de DT2 și a constatat că o inflamație subclinică mai scăzută poate explica parțial această asociere.

DTZ2 este parțial considerat o boală inflamatorie, astfel că, prin cercetarea efectului cafelei asupra biomarkerilor de inflamație, cum ar fi proteina C reactivă (CRP), care crește atunci când există inflamație în organism, studiul a încercat să înțeleagă mecanismele care stau la baza legăturii dintre un consum mai mare de cafea și un risc mai mic de DZ23-9

Cercetătorii au confirmat că o creștere a consumului de cafea cu o ceașcă pe zi a fost asociată cu un risc cu 4-6% mai mic de DZ2. De asemenea, s-au identificat și alte posibile efecte favorabile, cum ar fi scăderea rezistenței la insulină, scăderea CRP, scăderea leptinei și concentrații mai mari de adiponectină la participanții din cohortă. 

Consumul zilnic în cadrul cohortei de studiu a variat de la 0 la ~6 cești de cafea pe zi, constatările sugerând beneficii de la o ceașcă suplimentară pe zi, indiferent dacă indivizii se aflau la capătul inferior sau superior al acestui interval.

Datele din cohorta UK Biobank au sugerat, de asemenea, că modul în care este preparată cafeaua poate avea un impact asupra beneficiilor sale pentru sănătate. Cafeaua filtrată sau espresso a avut cea mai puternică asociere benefică cu un risc mai scăzut de DZ2 și cu concentrații mai mici de CRP, alături de statutul de nefumător.

Studiul este realizat de o echipă condusă de Dr. Trudy Voortman, PhD, profesor asociat în epidemiologie nutrițională la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam, având ca autor principal al studiului pe Dr. Carolina Ochoa-Rosales, PhD, cercetător postdoctoral la același institut. 

„Cafeaua este una dintre cele mai frecvent consumate băuturi la nivel mondial, iar efectele sale potențiale asupra sănătății fac obiectul unor cercetări științifice semnificative. Studiile anterioare au asociat un consum mai mare de cafea cu un risc mai mic de dezvoltare a DT2, dar mecanismele care stau la baza acestui fenomen au rămas neclare. Cercetările noastre arată că consumul de cafea este asociat cu diferențe în ceea ce privește nivelul biomarkerilor de inflamație din organism și, întrucât știm că DT2 este parțial o boală inflamatorie, acesta ar putea fi unul dintre mecanismele implicate. Aceste constatări ar putea sprijini, de asemenea, cercetările viitoare privind efectele cafelei asupra altor boli cronice legate de inflamație",  a comentat Dr. Voortman.

Cercetarea completează ansamblul existent de dovezi privind asocierea dintre consumul de cafea și un risc mai mic de DZ2, ceea ce poate contribui la elaborarea de orientări privind modul în care schimbările în materie de nutriție și stil de viață sprijină strategiile de reducere a bolilor netransmisibile, cum ar fi DZ2. 

Acest studiu de cercetare, C-reactive protein partially mediates the inverse association between coffee consumption and risk of type 2 diabetes: The UK Biobank and the Rotterdam Study cohorts”, a fost prezentat pentru prima dată la Conferința de Nutriție a ASN 2021 și la Sesiunile științifice Epi-Lifestyle 2021 organizate de Asociația Americană a Inimii, unde a primit premiul Paul Dudley White International Scholar Award 2021.

 

Despre ISIC

Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC) este o organizație non-profit, înființată în 1990 și dedicată studiului și diseminării științei referitoare la cafea și sănătate. Din 2003, ISIC susține, de asemenea, un program educațional paneuropean, lucrând în parteneriat cu asociațiile naționale de cafea din nouă țări pentru a transmite cunoștințele științifice actuale despre cafea și sănătate profesioniștilor din domeniul sănătății.

 

Activitățile ISIC se concentrează pe:

  • Studiul aspectelor științifice legate de "cafea și sănătate"
  • Colectarea și evaluarea studiilor și informațiilor științifice despre "cafea și sănătate"
  • Sprijinirea cercetării științifice independente privind "cafeaua și sănătatea"
  • Diseminarea activă a cercetărilor și cunoștințelor științifice echilibrate privind "cafeaua și sănătatea" către o gamă largă de părți interesate

 

ISIC respectă etica cercetării științifice în toate activitățile sale. Comunicările ISIC se întemeiază pe o bază științifică solidă și studii științifice revizuite inter pares și alte publicații.

 


Notă autor:

Referințe
Ochoa-Rosales C. et al. (2023) C-reactive protein partially mediates the inverse association between coffee consumption and risk of type 2 diabetes: the UK Biobank and the Rotterdam Study cohorts. Clinical Nutrition. Published online: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2023.02.024
EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102.
Van Dam R.M. et al. (2002) Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus. Lancet, 360:1477-1478.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe