Newsflash
Știri

Programe de studii noi la UMFCD

de Cristina GHIOCA - oct. 4 2024
Programe de studii noi la UMFCD

Viitorii medici trebuie pregătiţi în funcţie de nevoile sistemului medical, a declarat ministrul Sănătăţii la ceremonia de deschidere a noului an universitar la UMFCD.

 

Anul universitar 2024-2025 aduce o serie de noutăţi la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD), a anunţat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, cu ocazia ceremoniei de deschidere a noului an universitar: „Anul acesta avem un program nou, de asistenţă medicală în Radiologie. De asemenea, probabil că vom semna un contract pentru realizarea proiectului de genomică ROGEN. Totodată, în Centrul de Simulare, studenţii vor veni încă din primul an și vor face diferite tehnici de prim ajutor și tehnici medicale de bază”. 

În acest context, ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a subliniat că viitorii medici trebuie să fie pregătiţi în primul rând în funcţie de nevoile sistemului sanitar. Aceste nevoi vor putea fi anticipate mai bine odată cu implementarea Registrului pentru profesioniștii din Sănătate, care ar urma să devină funcţional la începutul anului viitor, a adăugat ministrul: „Acest Registru ne va arăta exact unde lucrează fiecare medic, ce vârstă are, intervalul de timp până este posibil să iasă la pensie. Astfel, vom ști cu 4-5 ani înainte ce o să se întâmple și ne vom putea pregăti”.

Viitorul și cercetarea știinţifică

Genomica și inteligenţa artificială (IA) reprezintă viitorul în medicină, de aceea este important ca proaspeţii studenţi să fie preocupaţi de aceste arii și să se implice în cercetarea știinţifică, a subliniat prof. dr. Victor Velcescu, co-director al Programului de Genetică și Epigenetică a Cancerului la Universitatea de Medicină „Johns Hopkins”: „Înţelegerea profundă a mai multor boli la nivel genomic și molecular, împreună cu IA vor schimba modul în care medicina va fi practicată în anii următori. Ca un exemplu la care echipa noastră a participat, chiar astăzi (30 septembrie, n.red.) va fi publicată în jurnalul Cancer Discovery o nouă metodă de depistare a cancerului, folosind o biopsie lichidă, de sânge, împreună cu machine learning”. 

În acest context, Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a anunţat că în România se lucrează deja la primul hub de IA: „La Cluj o să lucrăm împreună cu universitatea dumneavoastră pentru a da acces la cea mai puternică resursă din punct de vedere computaţional pentru cercetare în domeniul medicinei. Deja lucrăm împreună cu companiile de top mondial în tot ceea ce înseamnă quantum computing, care va fi baza pentru tot ceea ce înseamnă cercetarea în medicină”.

În prezent, la UMFCD învaţă 14.493 de studenţi. Dintre aceștia, 3.091 se află în primul an de studii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe