Administraţia pentru Alimente și Medicamente din SUA a completat prospectul denosumab cu o avertizare. Este vorba despre riscul crescut al acestui medicament de a induce hipocalcemie la pacienţii cu boală cronică de rinichi.
Denosumab este un anticorp monoclonal indicat pentru tratarea femeilor intrate la menopauză care prezintă osteoporoză și risc crescut de fracturi și pentru care alte tratamente nu sunt eficiente sau nu sunt tolerate. De asemenea, este indicat pentru tratarea osteoporozei induse de tratamentul glucocorticoid la bărbaţi și femei, pentru creșterea masei osoase la bărbaţii cu osteoporoză și risc înalt defracturi. Are indicaţie și pentru creșterea masei osoase la bărbaţii cu risc înalt de fracturi pe fondul tratamentului antiandrogenic pentru cancerul de prostată nonmetastatic, precum și la femeile care primesc terapie adjuvantă cu inhibitori de aromatază în contextul cancerului de sân.
Noua alertă este o actualizare a semnalului transmis în noiembrie 2022, care avertiza asupra unui risc substanţial de hipocalcemie la pacienţii cu BCR aflaţi în dializă. Noile concluzii sunt rezultatul analizei a peste 500.000 de paciente cu această afecţiune.
Cele mai severe episoade de hipocalcemie au survenit la 2-10 săptămâni după injecţia cu denosumab, cu risc maxim în săptămânile 2-5. Medicii ar trebui să evalueze funcţia renală a pacienţilor înainte de prescrierea denosumab, iar pentru cei cu boală cronică de rinichi în stadiu avansat să ia în considerare alte tratamente sau să monitorizeze nivelul calciului. În cazul unui episod de hipocalcemie, acesta trebuie tratat prompt, pentru a evita complicaţii precum convulsiile ori aritmiile.
Pacienţii trebuie să își anunţe rapid medicul în caz că prezintă unul dintre simptomele de hipocalcemie: confuzie, convulsii, leșin, puls neregulat, spasme musculare sau slăbiciune musculară, spasme ori furnicături la nivelul feţei, amorţeli la nivelul corpului.
https://www.medscape.com/viewarticle/fda-adds-warning-osteoporosis-drug-hypocalcemia-risk-2024a10001kd
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe