Newsflash
Știri

SCJU Arad: osteodensitometrie atât în contract cu CJAS, cât și la cererea pacientului

de Florentina Ionescu - sept. 13 2022
SCJU Arad: osteodensitometrie atât în contract cu CJAS, cât și la cererea pacientului

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad îi informează pe pacienți că pot efectua osteodensitometrie atât în baza biletului de trimitere, cât și la cerere.

Osteoporoza este o maladie care afectează țesutul osos, întâlnită în special la persoanele de peste 60 de ani. O perioadă lungă de timp, de la debut, osteoporoza nu prezintă simptome însă, organismul înregistrează o pierdere de țesut osos care se va manifesta clinic prin producerea de fracturi, în special la oasele antebrațului și coapsei. 

osteodensiometrie dxa
Sursă foto: www.facebook.com/scjua

Cea mai bună metodă de identificare a osteoporozei și o metodă necesară pentru evaluarea densității osoase o reprezintă Osteodensitometria (DXA).

Această procedură folosește raze X, de densitate diferită, care străbat osul și permit medicului să aprecieze gradul densității osoase, și totodată diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei.

Osteodensitometria se efectuează la nivelul șoldului și a coloanei vertebrale - zona lombară. Nu este o investigație dureroasă și nici nu prezintă risc pentru pacient, se arată pe pagina oficială a SCJU Arad. 

Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală 

Acest tip de investigație se efectuează din această vară și în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din SCJU Arad, atât în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, cât și la cererea pacientului.

Aparatul cu raze X - special pentru această procedură - a fost cumpărat din fonduri europene printr-un proiect al Consiliului Județean Arad.

„Cetățenii care necesită osteodensitometrie trebuie să se programeze la numărul de telefon 0357 407 200, interior 175, ori la numărul 0733 441 686, în intervalul orar de programare 08:00-18:00, de luni până vineri. De asemenea, se pot efectua și programări online prin intermediul site-ului unității medicale – scjarad.ro”, au explicat reprezentanții unității medicale.

Investigația, în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), se efectuează pe baza biletului de trimitere eliberat de către medicul de familie sau de către medicul specialist, la etajul I al clădirii principale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în Laboratorul de Radiologie.

Procedura durează în jur de 20 de minute, iar rezultatul este eliberat în interval de 24-48 de ore, de către medicul de radiologie și imagistică medicală, au explicat reprezentanții SCJU Arad.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe