O nouă ipoteză în patogeneza afecţiunilor alergice a fost analizată la Congresul Academiei Europene de Alergologie și Imunologie Clinică (EAACI), desfășurat la Praga în perioada 1-3 iulie a.c.
Săptămâna Mondială a Imunodeficienţelor Primare (22-29 aprilie) vizează creșterea conștientizării asupra acestor afecţiuni, care au o prevalenţă mai ridicată decât se considera iniţial.
Leziunile cutanate pruriginoase sunt o caracteristică esenţială a dermatitei atopice, ele având o evoluţie oscilantă. Împreună cu terenul atopic pot duce la apariţia unor complicaţii.
Cea mai frecventă afecţiune cutanată cronică, dermatita atopică este o afecţiune inflamatorie intens pruritogenă, care apare pe un fond de predispoziţie genetică și în contextul unor modificări ale imunităţii și unor alterări ale funcţiei de barieră a pielii.
Continuăm articolul din numărul trecut, realizat cu ocazia Săptămânii Alergiilor (13-19 iunie), context în care orașul Cluj-Napoca beneficiază de o campanie de conștientizare a anafilaxiei, cu medici voluntari care distribuie materiale informative în spaţii publice, școli, grădiniţe.
Săptămâna 13-19 iunie 2021 marchează Săptămâna Alergiilor, potrivit World Allergy Organization.
Anual, săptămâna 22-29 aprilie este dedicată imunodeficienţelor primare, un grup heterogen de afecţiuni caracterizate prin funcţionarea deficitară sau chiar absenţa unuia sau a mai multor componente ale sistemului imun.
Trăim într-o perioadă în care imunologia este extrem de importantă. Acum, în plină pandemie de COVID-19, cu atât mai mult este util să aflăm răspunsuri despre cum ne apărăm, cum ne ferim de îmbolnăviri infecţioase prin vaccinare etc.
Celebrată anul acesta în perioada 28 iunie - 4 iulie, Săptămâna Mondială a Alergiei este o bună oportunitate de a aduce în discuţie o afecţiune complexă cu mecanism alergic, dermatita atopică.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe