Newsflash
Diverse

Alergiile alimentare

de Prof. dr. Diana DELEANU - iul. 31 2013
Alergiile alimentare
   Între 22 şi 26 iunie 2013 s-a desfăşurat, la Milano, Congresul Anual al Academiei Europene de Alergologie şi Imunologie Clinică (EAACI). Concomitent s-a desfăşurat şi Congresul Mondial de Alergologie (WAO), care se ţine o dată la doi ani. Congresul a avut ca deviză: „Alergia, o problemă globală de sănătate“.
   Această întâlnire a oferit prilejul reuniunii unui număr impresionant de alergologi din întreaga lume: participarea a fost numeroasă, impresionantă, peste 5.000 de participanţi. Surpriza ceremoniei de deschidere a fost prezenţa lui Andrea Bocelli, care ne-a încântat inimile cu vocea sa caldă!
   Programul ştiinţific al EAACI-WAO 2013 a acoperit diferitele aspecte ale afecţiunilor alergice: boli respiratorii (rinită, astm bronşic), boli cutanate (dermatita atopică, dermatita de contact, urticaria), alergiile medicamentoase, alergiile la insecte, şocul anafilactic, alergiile profesionale. Un spaţiu larg a fost consacrat pentru alergiile alimentare, care reprezintă „al doilea val epidemiologic“ datorită creşterii prevalenţei bolilor în ultimii ani. Au fost discutate alergiile cu aspecte specifice legate de vârstă (alergiile la copil, la vârsta a treia), de severitate, de diagnostic şi, nu în ultimul rând, de tratament. Analiza statistică a congresului a oferit opt simpozioane plenare, 38 de simpozioane, 25 de workshopuri, patru sesiuni sub titlul „noi orizonturi“, cinci sesiuni de analiză a noilor articole publicate în ultimul an, cinci sesiuni „Hot topic“, două sesiuni de consens internaţional (ICON), 40 de sesiuni cu prezentări orale, 2.073 de postere. Pe lângă acestea au fost sesiuni organizate de WAO şi simpozioane „surori“ cu participarea mai multor societăţi naţionale de alergologie, simpozioane comune cu WAO, întâlniri pro & contra şi, nu în ultimul rând, simpozioane organizate de companii de medicamente, întâlniri cu experţii, simpozion al tinerilor membrii, programul asistentelor medicale, al pacienţilor cu boli alergice.
   Multe din prezentările din cadrul congresului au fost dedicate factorilor care favorizează şi influenţează apariţia bolilor alergice. Se discută tot mai mult de factori ce îşi exercită efectul asupra femeii gravide şi astfel modulează din primele zile de viaţă intrauterină sistemul imunitar al viitorului copil (fig. 1). Studiile epidemiologice au demonstrat că mamele atopice cresc riscul apariţiei bolilor alergice, mai mult decât taţii atopici. Această constatare a ridicat problema existenţei unor factori ce acţionează intrauterin. Aceşti factorii ar putea fi epigenetici, factori imun transferabili, factori infecţioşi (bacterieni). Studii epidemiologice au arătat că acei copii născuţi din mame ce au consumat antibiotice în timpul sarcinii sau cei născuţi Fig. 1. Efectele factorilor din mediu asupra sistemului imun în perioada intrauterină (după Catherine Hawrylowicz & Kimuli Ryanna)prin cezariană au un risc crescut de a dezvolta astm bronşic. Explicaţia este legată de microbii ce pot modula celulele T în sensul reducerii limfocitelor T helper 2 şi, prin aceasta, devierea răspunsului de tip hipersensibilitate anafilactică la alergeni.
   Vitamina D a fost un alt subiect dezbătut la Congres. Efectele ei asupra imunităţii sunt exercitate prin favorizarea diferenţierii imunităţii adaptative. Efectele vitaminei D se exercită prin receptorul nuclear, care favorizează activarea limfocitelor Treg (în locul celor helper), creşterea expresării IL-10 la nivelul limfocitelor B, inhibarea switch-ului spre IgE. Aceste modificări au ca rezultat reducerea inflamaţiei (fig. 2). Copiii cu un nivel scăzut al vitaminei D3 (reducerea aportului, scăderea expunerii la soare etc.) dezvoltă mai frecvent astm şi alergii, au necesar crescut de glucocorticoizi pentru controlul astmului bronşic, prezintă răspuns pozitiv în proporţie mai mare la testele de provocare orală cu alimente.
   Microbiota este reprezentată de totalitatea microorganismelor prezente în corpul uman. În organism există 100 de trilioane de microbi inofensivi (mai multe ca celulele organismului uman). Microbiota este influenţată de dietă, de consumul de antibiotice (în esenţă de factori ai stilului de viaţă). Microbiota este considerată azi o posibilă ţintă pentru tratamente de tip imunomodulator.
   Mai multe sesiuni au avut ca tema partea recentă a cercetării fundamentale, respectiv în domeniul „omics“. S-au discutat probleme de genomică, proteomică, metabolomică, microbiomică în bolile alergice (pentru diagnostic, evaluare de riscuri, severitate, ţinte terapeutice). Nu au fost uitate nici efectele expunerii la nanoparticule, inclusiv cele de tip alergic.
   Alergia alimentară a fost discutată în mai multe simpozioane plenare, sesiuni orale, sesiuni de poster. Problemele de alergie alimentară reprezintă o problemă de sănătate publică în ţările dezvoltate economic, deoarece doar în Europa există peste 17 milioane de persoane ce suferă de alergie alimentară (3,5 milioane sunt tineri sub 25 de ani!). În majoritate, şocul anafilactic are drept cauză alimentele. În acest context, EAACI a deschis o campanie, lansată în 2012: „Stop anafilaxiei“, sub care s-au desfăşurat şi sesiunele congresului. EAACI recomandă ca în toate şcolile şi grădiniţele să existe dispozitive preîncărcate cu epinefrină care se pot autoadministra! Din păcate, în România, din motive administrativ-financiare, aceste autoinjectoare – salvatoare de viaţă – nu se mai găsesc. O altă anomalie de neînţeles a sistemului nostru medical!
   Temele clasice: anafilaxia, imunoterapia specifică, alergia la medicamente, urticariile, dermatita atopică, angioedemul ereditar au fost şi ele Fig. 2. Efectele vitaminei D3 (colecalciferol) asupra sistemului imun (după Michel Foggs)prezentate în cursul reuniuni.
   În cadrul congresului EAACI au fost ţinute şi alegerile cu predarea preşedinţiei către Nikos Papadopoulos, care va conduce EAACI pentru următorii doi ani.
   Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică a fost reprezentată de peste 20 de participanţi, două colege fiind chiar sprijinite financiar pentru participare prin oferirea premiului „Jeana Rodica Radu“ la Conferinţa Naţională de Alergologie de la Iaşi, din 2012 (Mariana Vieru şi Raluca Oana Cărămidă).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe