Newsflash
Știri

Atitudinea terapeutică optimă în trombozele ventriculare

de Dr. Mădălina Badea - mai 1 2020
Atitudinea terapeutică optimă în trombozele ventriculare

Un nou articol publicat în JAMA Cardiology* răspunde la o întrebare importantă privind riscul embolic asociat anticoagulantelor orale în trombozele de ventricul stâng.

Atitudinea terapeutică optimă în trombozele ventriculareDeși se considera că anticoagularea reduce riscul de embolie sistemică sau de accident vascular cerebral, nu existau date solide care să ateste eficienţa noilor anticoagulante orale (NOAC) în prevenirea acestei patologii, deși aceste medicamente sunt uneori prescrise în practica
curentă.

În acest sens, a fost realizat un studiu de cohortă ce a inclus 514 pacienţi cu tromboză de ventricul stâng diagnosticată ecocardiografic.

Dintre aceștia, 300 au fost trataţi cu warfarină, iar 185 cu anticoagulante orale non-antivitamină K, fiind urmăriţi pe o perioadă de aproximativ un an. Rezultatele obţinute au indicat un risc semnificativ mai mare de embolie prin utilizarea NOAC, demonstrând că între acestea și warfarină nu există o echivalenţă.

Astfel, sunt necesare studii randomizate care să stabilească atitudinea terapeutică optimă în cadrul trombozelor de ventricul stâng.


Notă autor:

*https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/article-abstract/2764434

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe