Newsflash
Știri

Asociația OncoPacienților Phoenix a marcat Ziua de luptă împotriva cancerului

de Florentina Ionescu - feb. 8 2022
Asociația OncoPacienților Phoenix a marcat Ziua de luptă împotriva cancerului

În fiecare an, la data de 4 februarie este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului.

Anul acesta, Ziua de luptă împotriva cancerului a fost marcată prin intermediul evenimentului „4FebCancer”, aflat la ediția a IV-a, organizat de Asociația OncoPacienților PHOENIX. Astfel, în această perioadă, asociația de pacienți menționată a desfășurat două acțiuni (una dintre ele fiind în derulare pe toată durata lunii februarie):

La 2 februarie a avut loc un eveniment online - cu tema „Planul Național de Combatere a Cancerului – din perspectiva pacientului oncologic”, organizat în parteneriat cu platforma DespreCancer.ro. 

În perioada 1-28 februarie are loc campania „OncoPachetul”, prin oferirea a peste 500 de pachete cu creme dermatocosmetice de îngrijire, vitamina C sau măști medicale și materiale informative pacienților cu  cancer internați la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București, dar și pacienților din alte secții oncologice din București, cu sprijinul partenerilor. 

afis campanie asociatie oncopacienti

Creșterea gradului de conștientizare

„4FebCancer” este în plină intensificare, însă prima acțiune desfășurată de Asociația OncoPacienților Phoenix a fost cea de distribuire a unor materiale de conștientizare, în anul 2019, pentru a marca ziua de 4 Februarie - Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului.

Astfel că, prin puterea exemplului membrilor pacienți ai asociației, s-a tras un semnal concret de alarmă asupra prevenției cancerelor, așa cum s-a încercat și în anii anteriori, scopul asociației fiind cel de a oferi sprijin material și informațional pacienților oncologici, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției. 

„Closing the care gap”, tema din 2022 a Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului 

În acest an de pandemie, Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților Phoenix, a salutat adoptarea Planului Național de Combatere a Cancerului - PNCC și a subliniat că acesta aduce în actualitate creșterea speranței de viață și chiar calitatea acesteia.

„Cu atât mai mult era nevoie de o astfel de soluție pentru pacienți, cu cât a crescut îngrijorător numărul deceselor cauzate de cancer în aceeași familie, iar includerea printre priorități a decontărilor de screening per familie, testele oncogenetice, monitorizare și urmărire, precum și alte beneficii cuprinse în Plan sunt primite cu bucurie”, a declarat Ioana Cristea.

Ea însăși provine dintr-o familie cu mai mult de șapte membri cu boli oncologice, dintre care doi supraviețuitori. De asemenea, în asociația pe care a fondat-o sunt foarte mulți beneficiari cu asemenea probleme în cadrul familiilor, cu câte cel puțin trei bolnavi de cancer.

Educarea publicului cu privire la prevenția cancerului

Evenimentul online „Planul Național de Combatere a Cancerului – din perspectiva pacientului oncologic” din 2 februarie 2022 face parte din planul de acțiuni desfășurat de Asociația OncoPacienților Phoenix în cadrul celei de-a patra ediții de marcare a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, în scopul conștientizării, educării și informării publicului larg cu privire la importanța prevenției Cancerului, în special în familiile cu mai mult de doi membri pacienți oncologici, dar și de informare și educare a pacienților cu cancer în general.

În cadrul evenimentului (transmis live și pe paginile de Facebook ale platformei DespreCancer.ro și Asociației OncoPacienților Phoenix), invitați de renume au susținut prezentări referitoare la informarea, educarea despre PNCC a pacienţilor cu cancer şi a publicului larg.

Ioana Cristea, președinte fondator al Asociației OncoPacienților Phoenix a declarat în deschiderea evenimentului că acesta face parte din campania 4FebCancer și are mai multe scopuri: marcarea datei de 4 februarie – Ziua Mondială de Luptă împotriva cancerului; creșterea gradului de conștientizare, informare și educare a pacienților oncologici, familiilor lor și publicului larg; sprijin material și informational pentru pacienți oncologici. 

CMR: Planul Național de Combatere a Cancerului, în varianta sa preliminară, va fi revizuit 

eveniment online asociatie oncopacienti

Conf. dr. Diana Loreta Păun, Consilier de Stat, a subliniat că Administrația Prezidențială va urmări îndeaproape implementarea setului de acțiuni propuse prin PNCC.

„Planul include obiective realiste, măsurabile, un traseu standardizat al pacientului de la primele semne de boală la diagnostic și tratament și abordează nu doar aspecte importante pentru pacient, dar și pentru familiile afectate, oferind o importanță deosebită componentei de prevenție. Implementarea sa va avea beneficii pentru viitor, în ideea în care generațiile următoare să fie ferite de amenințarea unei boli a cărei mortalitate poate fi influențată și a cărei evoluție poate fi controlată”, a conchis conf. Loreta Păun.

Nicoleta Pauliuc, senator, a anunțat adoptarea unei propuneri legislative pe care a inițiat-o și care asigură pacienților oncologici și aparținătorilor ședințe gratuite de consiliere psihologică. În plus, aparținătorii vor putea să beneficieze de zile libere pentru a însoți pacienții la ședințele de chimioterapie pe care le realizează.

„Este un pas înainte spre a elimina discriminarea pacienților și supraviețuitorilor bolilor oncologice, pentru că post-tratament, un pacient nu poate reveni la serviciu și să-și reia activitatea cu randament asemănător unui angajat sănătos, a declarant Nicoleta Pauliuc.

În încheierea intervenției, senatorul a dat asigurări că Planul nu va rămâne doar pe hârtie și că urmează și alte inițiative legislative în sprijinul pacienților și famillior acestora.

Conf. univ. dr. Michael Schenker, Președinte al Comisiei de oncologie din Ministerul Sănătății și directorul medical al Centrului de Oncologie „Sf. Nectarie” Craiova a vorbit despre soluțiile pe care PNCC le aduce în sistemul de sănătate românesc și care sunt beneficiile pentru pacienți. 

Odată adoptat acest Plan, este necesar să fie stabilite concret niște direcții de lucru, de aceea este important ca orice persoană sau instituție care consideră că poate aduce îmbunătățiri, să le transmită în perioada în care documentul se află în dezbatere publică.

„Planul cuprinde 11 capitole, a căror adoptare va aduce beneficii atât pacienților, dar și medicilor și tuturor persoanelor implicate zilnic în activități de prevenție și tratare a bolilor oncologice. Este foarte important și modul de alocare a resurselor financiare pe aceste capitole, a declarat conf. dr. Michael Schenker.

Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București, a vorbit despre un Centru Comprehensiv de Diagnostic și Tratament al Cancerului Bronhopulmonar pe care îl propune pentru IOB. Piața serviciilor oncologice este extrem de complexă, iar centrele private oferă de multe ori condiții mai potrivite pentru pacienți.

Managerul IOB, dr. Bogdan Tănase, propune „un centru comprehensiv care să scurteze timpul de așteptare pentru diagnostic și să faciliteze accesul la tratamente performante, molecule noi și studii clinice. Complementar, este nevoie de un program de screening CT low-dose care să diagnosticheze formele incipiente de cancer bronhopulmonar, precum și un program de transplant”.

La relația dintre cancer și nutriție s-a referit Oana Dumitrașcu, nutriționist la Centrele Medicale Arcadia. Ea a declarat că subiectul nutriției în bolile oncologice este o provocare pentru nutriționiști, întrucât există multe mituri legate de alimente-minune sau diete-minune pe care unii pacienți le urmează pentru tratarea bolilor.

„Terapia nutrițională corectă poate îmbunătăți pronosticul pacienților, să susțină efectele anti-tumorale ale tratamentelor, să scadă complicațiile și infecțiile, să reducă durata de spitalizare și să susțină pacientul în perioada de recuperare. Pe scurt, terapia nutrițională corectă și axată pe pacient îmbunătățește calitatea vieții acestuia”, a afirmat Oana Dumitrașcu.

Asistent Farmacist Mirela Popescu face parte dintr-o familie în care s-au diagnosticat 11 cazuri de cancer, dintre care trei persoane au pierdut lupta cu boala. Aceasta a subliniat că testarea genetică este foarte importantă, iar rezultatele testelor au fost extrem de importante întrucât a reușit să prevină instalarea unor tumori. Posibilitatea de a efectua aceste teste în România ar fi un beneficiu pentru a putea combate această boală, mai ales în cazurile familiilor unde există mai mult de doi pacienți oncologici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe