Newsflash
Ars Medici

Sindromul amneziei epileptice tranzitorii

de Acad. Constantin POPA - apr. 1 2016
Sindromul amneziei epileptice tranzitorii
     Prezentarea sindromului amneziei epileptice tranzitorii, aflat în discuție la ora actuală, este obligatorie deoarece fenomenele de tip amnezic se întâlnesc frecvent în patologia vasculară cerebrală, iar în unele entități clasice ele reprezintă fenomene de debut. Apoi, noțiunea de atac ischemic tranzitoriu (AIT) poate include astfel de manifestări și confuzia clinică dintre AIT și epilepsie va trebui evitată printr-o riguroasă anamneză și explorări adecvate, atât din domeniul epileptologiei, cât și din domeniul patologiei vasculare cerebrale. Pentru practician, încadrarea în diagnostic reprezintă o mare dificultate, însă este imperios necesar de a tranșa dacă este vorba de o tulburare vasculară, o manifestare epileptică sau ambele. Se înțelege că terapia este diferită în fiecare din aceste entități. Acesta este motivul pentru care prezentăm acest sindrom la „creierul vascular.
     Se știe de mult timp despre crizele temporale care afectează fața internă a lobului temporal că pot provoca amnezie acută. S-au realizat numeroase descrieri care au pus în discuție diferitele terminologii utilizate, incluzând termenii: „crize amnezice pure“, „atacuri epileptice amnezice“ și, mai recent, „amnezie epileptică tranzitorie“ (AET). Acest ultim termen a fost propus de N. Kapur și a fost ulterior folosit pentru a descrie un tablou clinic mai complet, care asociază tulburări de memorie ictale și interictale.
     Următoarele criterii de diagnostic au fost propuse pentru AET: istoric recurent de episoade tranzitorii de amnezie, în cursul cărora restul funcțiilor cognitive par să rămână intacte; origine epileptică suspectată în cazul existenței unor anomalii pe examenul EEG și/sau în cazul prezenței altor elemente clinice (bruxism, halucinații olfactive etc.) și/sau un răspuns clar la tratament antiepileptic.
     Chiar dacă a devenit din ce în ce mai studiat, individualizarea acestui sindrom este discutabilă. Aceasta poate fi legată de dificultatea diagnosticării și de raritatea acestor manifestări, deși există doar câteva serii publicate în literatură. De fapt, până în prezent, au fost raportate doar trei serii, care provin din Italia (30 de cazuri), Marea Britanie (50 de cazuri) și Franța (30 de cazuri).

 

Epidemiologie

 

     Sindromul AET apare cel mai frecvent tardiv, fiind considerat unul dintre cele mai rare sindroame epileptice focale cu debut tardiv. Prevalența exactă nu este cunoscută, iar punctul maxim de incidență este situat în jurul vârstei de 60 de ani, când apare și ictusul amnezic (amnezia globală tranzitorie – AGT). Au existat două publicații care au menționat o discretă predominanță a cazurilor masculine. Examenul diagnostic este foarte important. Sindromul poate dura în medie trei ani, însă poate să fie prezent mai mulți ani. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe