Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Screeningul colonoscopic al cancerului colorectal

Viața Medicală
Dr. Bogdan COTRUŢĂ vineri, 8 aprilie 2011
Viața Medicală
Conf. dr. Cristian GHEORGHE vineri, 8 aprilie 2011

    Cancerul colorectal reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind cea mai frecventă boală oncologică şi a doua cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. În populaţia generală, 30% din indivizi prezintă risc crescut pentru dezvoltarea acestui tip de cancer. Screeningul colonoscopic al cancerului colorectal constituie subiectul articolului semnat de dnii dr. Bogdan Cotruţă şi prof. dr. Cristian Gheorghe. (...)
 

   Cancerul colorectal (CCR) reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. În Europa, conform datelor furnizate pentru anul 2008 de Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului – Organizaţia Mondială a Sănătăţii (International Agency for Research on Cancer – World Health Organisation), CCR ocupă primul loc din punctul de vedere al incidenţei în rândul bolilor oncologice, reprezentând a doua cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. Tot la nivelul anului 2008, în România, CCR se afla pe locul doi din punctul de vedere al incidenţei în rândul bolilor oncologice, după cancerul de plămân la bărbaţi şi cel de sân, la femei. Mortalitatea secundară CCR în ţara noastră ocupă, de asemenea, locul secund după cancerele amintite, la cele două sexe. Rata supravieţuirii pentru CCR în stadii precoce este de până la 90% la cinci ani, în timp ce, pentru stadiile avansate (boală răspândită) este sub 10% la cinci ani.
    În populaţia generală, aproximativ 30% din indivizi prezintă factori de risc crescut pentru dezvoltarea CCR. Aceştia sunt reprezentaţi de: istoricul personal sau familial de CCR sau polipi adenomatoşi, istoricul personal de boală inflamatorie intestinală, sindroamele de polipoză familială (incluzând polipoza adenomatoasă familială – FAP) şi cancerul colorectal ereditar non-polipozic (HNPCC). Restul de 70% din indivizi sunt consideraţi cu risc moderat de dezvoltare a CCR. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC