Newsflash
Ars Medici

Pasiunea care uneşte

de Dr. Raluca BULEA - ian. 29 2010
Pasiunea care uneşte

În ciuda divergenţelor politice şi diplomatice, în ciuda presiunilor sociale, există un tărâm în care, români şi italieni, ne înţelegem foarte bine, un loc în care putem să comunicăm, să învăţăm unii de la alţii, să creăm… Aveam deja un numitor comun în profesia noastră, medicina şi, de câtva timp, am mai descoperit unul: fotografia. (...)

După prezentarea fotografiilor domnului dr. Danilo Susi, preşedintele AMFI ( Asociaţia Medicilor Fotografi Italieni) la expoziţia Arfomed din cadrul Galei „Viaţa medicală“ din 27 mai 2009, şi după expoziţia comună „Gemellaggio“ din septembrie-octombrie 2009 de la Termoli, în legătură cu care v-am informat în numărul 38/ 2009, în acest an continuă frumoasa colaborare începută între medicii fotografi români şi italieni.
    În luna mai a.c, Arfomed va organiza, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso“ din Bucureşti (colaborare care nu este nici ea o premieră, existând până acum alte două experienţe reuşite alături de această instituţie culturală), la sediul acesteia, o replică la expoziţia de la Galeria de Artă Contemporană din Termoli, în care se vor întâlni pe simeze lucrări ale membrilor celor două asociaţii.
    AMFI este o organizaţie care are deja o bogată experienţă, acumulată în cei 15 ani de existenţă, sărbătoriţi într-un cadru festiv în octombrie anul trecut. Plecând de la ideea avută de dr. Danilo Susi, la sfârşitul anilor optzeci, ca urmare a unei ample campanii naţionale desfăşurate în presă, AMFI s-a născut la Termoli, la 1 octombrie 1994, având 19 membri fondatori, proveniţi din întreaga Italie. Spre deosebire de Arfomed, care promovează fotografia artistică şi mai puţin ilustrarea prin imagini a profesiunii medicale, asociaţia italiană are ca scop definit prin statut, dincolo de aspectul artistic, „promovarea imaginii fotografice ca mijloc de informare şi educaţie sanitară“. Din 1994 până în prezent, AMFI a organizat 8 concursuri naţionale de fotografie şi s-a îngrijit de editarea a 8 cărţi-album de fotografie.
    Pentru cea de-a 15-a aniversare, în 2009, AMFI a organizat cel de-al optulea concurs fotografic naţional, conferinţa „Fotografie şi cultură“, iar pentru a da şi o dimensiune internaţională acestui moment festiv deosebit, a realizat şi „Îngemănarea“ cu medicii fotografi din România.
    Pe de altă parte, Clubul de artă fotografică al medicilor din România – Arfomed, se mândreşte, la trei ani de la începerea activităţii sale, cu un palmares de cinci expoziţii, găzduite de instituţii culturale de o înaltă ţinută (Ateneul Român şi Muzeul de Istorie a Municipiului Bucureşti, printre altele), şi îşi doreşte să continue să ofere publicului larg latura sensibilă a celor care şi-au ales alinarea suferinţei aproapelui ca profesiune de credinţă, cel puţin la acelaşi nivel artistic ca şi până acum.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe