Niciun tratament nu a arătat, până acum, eficienţă în tratarea fazei acute a neuropatiei optice ischemice non-arteritice (NOIA-NA). Acest fapt este cu atât mai important cu cât o treime din pacienţi prezintă îngustări ale câmpului vizual, cu scăderea acuităţii vizuale până la 1/10. Acad. Constantin Popa prezintă, la rubrica Creierul vascular, neuropatia optică ischemică anterioară non-arteritică.

 "> Neuropatia optică ischemică anterioară non-arteritică - Viața Medicală
Ars Medici

Neuropatia optică ischemică anterioară non-arteritică

de Acad. Constantin POPA - iun. 15 2012
Neuropatia optică ischemică anterioară non-arteritică

Niciun tratament nu a arătat, până acum, eficienţă în tratarea fazei acute a neuropatiei optice ischemice non-arteritice (NOIA-NA). Acest fapt este cu atât mai important cu cât o treime din pacienţi prezintă îngustări ale câmpului vizual, cu scăderea acuităţii vizuale până la 1/10. Acad. Constantin Popa prezintă, la rubrica Creierul vascular, neuropatia optică ischemică anterioară non-arteritică.

 

     Neuropatiile optice ischemice anterioare (NOIA) acute rezultă din afectarea (prezumată ischemică) a părţii anterioare a nervului optic, care este vascularizată în principal de arterele ciliare posterioare.
     Neuropatiile optice ischemice anterioare sunt separate clasic în două grupe: forma arteritică, în care ischemia este secundară unei vascularite (cum este boala Horton), şi forma non-arteritică (NOIA-NA), în care ischemia este secundară unei afectări neinflamatorii a vaselor de calibru mic. Boala Horton trebuie avută în vedere în toate cazurile de NOIA la un pacient de peste 50 de ani, ţinând seama de bilateralizarea rapidă a atingerii oculare. Forma non-arteritică este cea mai frecventă după vârsta de 50 ani (95% din NOIA), cu o incidenţă de 2–10 la 100.000.

Prezentare clinică

     Un caz de NOIA-NA se prezintă cu o scădere vizuală acută, unilaterală şi nedureroasă, putând să progreseze în câteva zile. Acuitatea vizuală poate varia de la 10/10 până la absenţa percepţiei luminoase, dar rămâne bună la 1/10, în aproape două treimi din cazuri. Câmpul vizual este anormal şi arată cel mai adesea un deficit altitudinal inferior, cu toate că se pot întâlni toate tipurile de deficit (fig. 1a). Ca urmare a atingerii unilaterale a nervului optic, un deficit relativ al reflexului pupilar aferent (sau semnul Marcus Gun) este totdeauna prezent. Fundul de ochi arată un edem papilar moderat, adesea acompaniat de hemoragii peripapilare (fig. 1b). În patru-şase săptămâni, apare o paloare papilară, tipic segmentară. În general, funcţia vizuală se stabilizează după câteva săptămâni, atunci când edemul papilar dispare. Recuperarea vizuală este mediocră, dar survine în aproximativ 50% din cazuri.

Fiziopatologie

     Insuficienţa circulatorie a micilor vase ale capului nervului optic este cel mai adesea acceptată de diferite ipoteze fiziopatologice; totuşi, mecanismele precise ale ischemiei şi localizarea vasculopatiei rămân incerte. Capul nervului optic este vascularizat de un cerc arterial anastomotic derivând din arterele ciliare posterioare scurte, cu două hemicercuri (superior şi inferior) distincte – cercul Zinn-Haller (fig. 2). Această particularitate explică afectarea adesea altitudinală a câmpului vizual în NOIA-NA. Diferit de NOIA arteritică, legată de o tromboză iniţială majoră a circulaţiei ciliare posterioare, evenimentul ischemic iniţial în NOIA-NA pare să nu fie decât declanşatorul unei reacţii în lanţ în sânul unei papile anatomic predispusă.

Elemente definitorii

     • Neuropatiile optice ischemice anterioare acute non arteritice survin întotdeauna pe o papilă mică expusă la risc;
     • Boala Horton trebuie să fie cercetată sistematic la subiecţii în vârstă de peste 50 de ani prezentând o neuropatie optică ischemică;
     • Niciun tratament nu a arătat eficacitatea sa în faza acută şi este preferabil de a nu trata aceşti pacienţi;
     • Corecţia optimală a factorilor de risc vasculari pare logică în prevenţia secundară.

Absenţa excavaţiei fiziologice

     O papilă plină, fără excavaţie fiziologică, reprezintă un factor de risc pentru NOIA-NA (fig. 3). Dacă apare edem într-o papilă „cu risc“, dintr-un motiv oarecare, nu există nicio posibilitate pentru ca axonii să se poată acomoda. Aceasta contribuie la crearea unui sindrom de lojă, ce antrenează un cerc vicios, accentuând edemul existent şi agravând ischemia.
     Pacienţii de origine caucaziană au un raport C/D mai mic decât pacienţii melanodermi sau hispanici, cu o predispoziţie mai importantă pentru NOIA-NA. Bolnavii cu drusen la nivelul capului nervului optic (calcificări la acest nivel) şi edem papilar de stază prezintă, de asemenea, un risc crescut de NOIA-NA, ca urmare a dispariţiei excavaţiei fiziologice (fig. 4).

Factori de risc vascular

     Diabetul, hipertensiunea arterială şi hipercolesterolemia sunt frecvent întâlnite la pacienţii cu NOIA-NA. IONDT (Ischemic Optic Neuropathy Decompression Trial) a studiat (prospectiv şi randomizat) eficacitatea tratamentului chirurgical la pacienţii de peste 50 de ani cu NOIA-NA şi a furnizat numeroase date clinice asupra acestei afecţiuni. În acest studiu clinic, 60% din pacienţii cu NOIA-NA aveau cel puţin un factor de risc vascular: 47% HTA, 24% diabet.
     Este important de subliniat că NOIA-NA este o boală care afectează vasele mici (arterele ciliare posterioare) şi care nu este asociată stenozelor carotidiene; cauzele embolice fiind excepţionale, nu există deci nici un motiv de a efectua explorări vasculare sau cardiace la pacienţii cu NOIA-NA tipică izolată.

Alţi factori de risc

     Apneea de somn, sindroamele de hipoperfuzie, vasospasmul, dizautonomiile, anemia severă şi hipotensiunea arterială nocturnă sunt factori potenţiali, dar nedemonstraţi, contribuind la dezvoltarea NOIA-NA. Amiodarona şi tratamentul disfuncţiei erectile au fost asociate cu NOIA-NA, fără a se fi stabilit o relaţie cauză-efect.

Prognosticul vizual al ochiului afectat

     În majoritatea cazurilor, scăderea vizuală se agravează progresiv timp de câteva săptămâni şi rămâne stabilă. O ameliorare a acuităţii vizuale a fost raportată în 13–42,7% din cazuri. În IONDT, ce nu a inclus decât pacienţi de 50 de ani sau peste, acuitatea vizuală la şase luni a fost de peste 3/10 la o treime din cazuri şi sub 1/10 la altă treime din cazuri. Prognosticul pare să fie mai bun atunci când pacienţii sunt afectaţi înainte de 50 de ani: peste două treimi au o acuitate vizuală mai bună de 3/10, în timp ce numai 18% au o acuitate vizuală de cel puţin 1/10.

Riscul de recidivă la ochiul afectat

     Recidiva NOIA-NA la acelaşi ochi este rară şi survine în mai puţin de 5% din cazuri. O explicaţie posibilă este faptul că atrofia papilei secundară ischemiei face să rămână loc pentru axonii restanţi.

Riscul de atingere a ochiului sănătos controlateral

     În IONDT, 15% din pacienţi au dezvoltat NOIA-NA în ochiul sănătos la cinci ani după episodul iniţial. Explicaţia prezumată este că celălalt ochi prezintă aceiaşi factori de risc vasculari şi papilă cu risc (C/D mic este congenital şi simetric în marea majoritate a cazurilor). În IONDT, riscul de afectare a celuilalt ochi este corelat cu o acuitate vizuală mediocră la primul ochi şi cu prezenţa diabetului. Dar nici vârsta, nici sexul, nici fumatul şi nici utilizarea de aspirină nu modifică acest risc. La pacienţii mai tineri, riscul de afectare a celuilalt ochi pare mai important faţă de pacienţii mai în vârstă, cu un risc de 35% de afectare a ochiului sănătos în şapte luni ce urmează episodului iniţial.

Risc de evenimente vasculare sistemice

     Nu există nicio dovadă asupra faptului că în faţa unei NOIA-NA avem de-a face cu o creştere a riscului de infarct de miocard sau de infarct cerebral, independent de alţi factori de risc. Totuşi, lipsesc studii asupra unei populaţii mai largi.
     Ţinând seama de faptul că 60% din pacienţii atinşi de NOIA-NA au cel puţin un factor de risc cardiovascular, se impune corectarea acestor factori, după regulile de consens în prevenţia accidentelor cardiovasculare.

Examene complementare

     Primul examen pentru diagnosticul de NOIA este examenul fundului de ochi controlateral, cercetând o papilă mică, cu risc. Nu este NOIA-NA atunci când papila are o excavaţie fiziologică. Absenţa papilei cu risc indică fie o eroare de diagnostic, fie o boală Horton.
     A doua etapă esenţială este de a elimina un diagnostic de boală Horton la toţi pacienţii de peste 50 de ani, indiferent de aspectul papilei controlaterale. Suspiciunea de boală Horton va fi mai mare atunci când NOIA a fost precedată de tulburări vizuale sau diplopie tranzitorie, când se asociază cu dureri, paralizie de oculomotor, ocluzii arteriale retiniene sau cu ischemii coroidiene la fundul de ochi. Cercetarea altor semne de boală Horton este sistematică: alterarea stării generale, puseuri febrile, cefalee, dureri la nivelul pielii capului, arterele temporale indurate, non-pulsatile şi dureroase la palpare, claudicaţia mandibulei, dureri scapulare. Un bilanţ sanguin în urgenţă trebuie să cuprindă viteza de sedimentare a hematiilor, dozarea proteinei C reactive, hemoleuco­grama. În cazul semnelor de boală Horton sau de sindrom inflamator biologic, tratamentul prin corticoterapie va fi început de urgenţă, fără a aştepta biopsia arterei temporale, care confirmă diagnosticul.
       În absenţa semnelor clinice sau biologice de boală Horton şi dacă papila controlaterală prezintă risc de NOIA, bilanţul biologic se va limita la cercetarea factorilor de risc vasculari enunţaţi mai sus. Nicio explorare  cardiacă sau a vaselor gâtului nu este necesară, căci NOIA-NA nu este de origine embolică.
     În cazul afectării unui subiect tânăr, atunci când papila prezintă o excavaţie fiziologică puţin prea mare sau în afectarea bilaterală sincronă, un bilanţ al hipercoagulabilităţii şi excluderea vasculitelor sunt, în general, necesare.

Tratamentul NOIA-NA în faza acută

     În prezent, nu există un consens cu privire la tratamentul sau prevenţia secundară a NOIA-NA. Totuşi, au fost propuse numeroase tratamente medicale sau chirurgicale.
     Singurul studiu clinic randomizat multicentric este IONDT. Acesta s-a soldat cu un rezultat negativ, dar a furnizat date preţioase asupra istoriei naturale a NOIA-NA.
     În fapt, cea mai mare parte a datelor din literatură provin din serii mici, retrospective sau prospective, şi cazuri anecdotice. Cum fiziopatologia NOIA-NA este eluzivă, cea mai mare parte a tratamentelor propuse sunt empirice şi includ o mare varietate de tratamente prezumate, active împotriva trombozei, asupra micilor vase, asupra edemului însuşi sau cu un presupus efect neuro­protector.

Tratamentul antitrombotic

     Niciun studiu nu a arătat eficacitatea aspirinei în faza acută a NOIA-NA. Alte antiagregante plachetare nu au fost studiate. Un caz anec­dotic, utilizând trombolitice, a fost publicat în Japonia. Niciun stu­diu nu a evaluat acţiunea anticoagulantelor în tratamentul NOIA-NA.

Tratamentul de ameliorare a perfuziei capului nervului optic

     Utilizarea agenţilor vasopresori sau vasodilatatori, pentru a creşte perfuzia capului nervului optic, nu a fost raportată decât în cazuri izolate sau serii mici, fără a putea afirma sau infirma eficacitatea acestora.

Tratamentul edemului papilar

     Timpul mediu de rezoluţie spontană a edemului papilar este de opt săptămâni (mai lung la diabetici). Cum edemul papilar este un element major al cercului vicios care duce la pierderea axonală în NOIA-NA, numeroase studii au folosit medicamente sau tehnici chirurgicale vizând scurtarea duratei de rezoluţie a edemului papilar şi, în acest mod, se limitează pierderea axonală. Totuşi, nicio probă nu atestă faptul că diminuarea duratei edemului papilar ameliorează funcţia vizuală finală.
     Hayreh şi Zimmerman au raportat rezultatele unei serii de 613 pacienţi examinaţi între 1973 şi 2000. Jumătate din aceşti pacienţi (312) au primit un tratament sistemic cu corticoizi, în timp ce alţi pacienţi (301) nu au fost trataţi. Grupul tratat cu corticoizi a evaluat spre o ameliorare a funcţiei vizuale la şase luni. Este însă im­por­tant de subliniat valoarea mică a acestui studiu, în care tra­ta­mentul nu a fost randomizat. În plus, grupul netratat avea fac­tori de risc vasculari mai importanţi. Acest studiu, deci, nu vali­dează prescrierea de corticoizi p.o. în tratamentul NOIA-NA.

Tratamentul chirurgical de decompresiune a capului nervului optic

     Principiul constă în decompresiunea axonilor pe cale chirurgicală, pentru a suprima sindromul de compresiune, în maniera aponevrotomiei utilizate la membrele inferioare.
   IONDT a studiat eficacitatea decompresiunii tecii nervului optic în NOIA-NA. Acest studiu a fost întrerupt precoce, deoarece s-a înregistrat o ameliorare a acuităţii vizuale de peste trei linii mai puţin frecvent în grupul tratat (33%), faţă de grupul netratat (43%), şi o agravare de peste trei linii mai frecvent (24%) în grupul tratat, faţă de grupul netratat (12%). Aceste trei linii corespund unei schimbări semnificative a acuităţii vizuale, care permite citirea a cel puţin trei linii în plus pe scalele optotipurilor utilizate pentru măsurarea acuităţii vizuale. Decompresiunea tecii nervului optic este deci nu numai ineficace, ci chiar periculoasă în NOIA-NA.

Tratamentul neuroprotector

     Ipoteza unei pierderi axonale secundare şi indirecte prin excitotoxicitatea celulelor ganglionare retiniene a condus la folosirea numeroaselor strategii de neuroprotecţie în NOIA-NA.
     Utilizarea de difenilhidantoină, de levodopa şi colir de brimonidină, oxigenarea hiperbară şi stimularea electrică transcorneeană nu s-au însoţit de probe convingătoare de eficacitate în tratamentul NOIA-NA.

Prevenţia secundară

     Scopul este de a preveni apariţia NOIA-NA la ochiul neatins, dar şi a altor accidente vasculare sistemice.
     Corecţia factorilor de risc vasculari frecvenţi în această populaţie devine, deci, logică. Nu acelaşi lucru putem spune legat de aspirină, care este frecvent recomandată după NOIA-NA, deşi niciun studiu nu a demonstrat că ar reduce riscul de apariţie a NOIA-NA la ochiul sănătos.
     Prin extrapolare, corecţia optimală a factorilor de risc se bazează pe ultimele recomandări cu privire la prevenţia vasculară după un infarct cerebral sau un accident ischemic tranzitoriu.
     Asocierea NOIA-NA cu hipotensiunea arterială nocturnă este controversată. Totuşi, anumiţi practicieni recomandă tratamentul antihipertensiv mai curând dimineaţa, decât seara, la culcare.
     În fine, câteva cazuri anecdotice au sugerat că anumite trata­mente pentru impotenţă favorizează apariţia NOIA-NA. Această noţiune foarte discutată este în curs de evaluare; oprirea utilizării acestor tratamente se va decide de la caz la caz. Amiodarona este asociată cu apariţia neuropatiilor optice ce se aseamănă mult cu NOIA-NA. În general, este recomandat de a înlocui acest medica­ment cu un alt antiaritmic, deci medicul cardiolog este consultat.

Reeducarea vizuală

     O treime din pacienţii cu NOIA prezintă o acuitate vizuală de 1/10, cu o îngustare de câmp vizual. În acest caz şi, în particular, dacă NOIA-NA este bilaterală, reeducarea vizuală este esenţială.
     Anumiţi pacienţi conservă o bună acuitate vizuală, dar pot avea deficite de câmp vizual. Reeducarea vizuală poate ameliora adaptarea acestor pacienţi.

Concluzii

     Istoria naturală a NOIA-NA pare să fie legată de un sindrom de lojă la nivelul capului nervului optic.
     Un eveniment ischemic iniţial „minor“ într-o mică papilă plină an­tre­­nează un cerc vicios, ajungând la NOIA-NA. Niciun studiu de clasă A nu a probat eficacitatea vreunui tratament în faza acută, dar nici pentru prevenţia unei recidive la ochiul sănătos, pentru NOIA-NA.
     Totuşi, corecţia optimală a factorilor de risc vasculari, tratamentul apneei de somn şi discuţia cu privire la oprirea anumitor medicamente pare rezonabilă la aceşti pacienţi.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe