Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

MIOCARDITĂ EVOLUTIVĂ CU AFECTAREA ŢESUTULUI EXCITOCONDUCTOR

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA vineri, 16 iulie 2010

   Miocarditele acute în cadrul unei infecţii sunt frecvente. Mecanismul lor patogenetic este reprezentat de invazia miocardului de către agentul patogen, miocardotoxicitatea unei toxine (difterie; streptococi), sau antrenarea unor mecanisme autoimune. Manifestările clinice sunt variate, de la disconfort precordial sau dureri de tip anginos, la tulburări de ritm şi conducere şi care evoluează intrainfecţios cu manifestări fruste. Cel mai preţios mijloc de investigaţie, care evidenţiază anomalii în acest context este electrocardiograma. Anumite forme de miocardită par să afecteze electiv ţesutul excitoconductor cardiac. Miocardita stă, de regulă, la baza aritmiilor care apar pe un cord fără leziuni demonstrabile prin metodele de investigaţie uzuale actuale. Asupra acestor miocardite, referinţele din literatură s-au acumulat îndeosebi începând cu sfârşitul anilor ’80. (...)
Subtitluri:
Prezentarea cazului
Discuţii
Concluzii


 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC