Newsflash
Ars Medici

Înfiinţarea unui cabinet medical

de Fady CHREIH - aug. 28 2009
Înfiinţarea unui cabinet medical

Sunt medic primar şi lucrez într-un spital de stat. Aş vrea să-mi deschid un cabinet medical şi vă rog să mă ajutaţi cu câteva detalii juridice. (...)

   Sunt medic primar şi lucrez într-un spital de stat. Aş vrea să-mi deschid un cabinet medical şi vă rog să mă ajutaţi cu câteva detalii juridice.

   Pornind de la e-mail-ul de mai sus, primit acum câteva zile, vom sintetiza elementele necesare deschiderii unui cabinet medical. Potrivit actelor normative în vigoare, serviciile de asistenţă medicală umană, preventivă, curativă, de recuperare şi de urgenţă se realizează şi prin intermediul cabinetelor medicale, în calitate de furnizoare de astfel de servicii. Astfel, un medic are posibilitatea de a furniza servicii de sănătate în cadrul unei entităţi juridice distincte, organizată în una din formele prevăzute în mod expres la art. 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 124/1998, republicată sau în cadrul unei unităţi medico-sanitare cu personalitate juridică.
   Cabinetele medicale se înfiinţează la cererea medicului titular, a medicilor asociaţi din cadrul societăţii civile medicale, a reprezentantului legal – în cazul unităţii medico- sanitare cu personalitate juridică – sau la cererea mandatarului organelor de conducere, în cazul cabinetului înfiinţat în structura unei asociaţii sau fundaţii. Cabinetul medical individual este forma de exercitare a profesiunii de medic, în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea medicul titular, singur sau împreună cu alţi medici şi cu alte categorii de personal medical autorizat, care pot avea calitatea de salariaţi sau de colaboratori, în condiţiile legii. Actul de înfiinţare a cabinetului medical şi a societăţii civile medicale îl constituie certificatul de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică. Medicul titular al cabinetului, medicii asociaţi ai societăţii civile medicale sau mandatarul acestora se adresează următoarelor instituţii: • Colegiului Medicilor • Direcţiei de Sănătate Publică • Administraţiei Financiare.
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru,Viaţa medicală.


 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe