Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Boli endocrine autoimmune

Viața Medicală
Conf. dr. Manole COJOCARU vineri, 2 iulie 2010

   Trăsăturile generale ale bolilor autoimune endocrine se înscriu în tabloul general al modificărilor întâlnite în autoimunitate, specific fiind atacul imun asupra glandelor endocrine. Acestea sunt, de obicei, distruse, consecutiv apărând deficienţele hormonale. De departe, cele mai frecvente tulburări autoimune endocrine sunt diabetul zaharat tip 1 (juvenil) şi boala tiroidiană autoimună, ambele determinate de infiltrarea limfocitară a pancreasului, respectiv a tiroidei, ce duce la distrugerea glandei. (...)

   În cazul diabetului juvenil, ţintele atacului imun sunt insulele pancreatice, care conţin celule insulinosecretoare specializate. Insulele sunt distruse de limfocitele care le infiltrează, determinând oprirea producerii de insulină, cu creşterea nivelului glucozei în sânge, care, cu timpul, determină complicaţiile bine-cunoscute ale diabetului zaharat. Bolile tiroidiene autoimune sunt determinate de infiltrarea tiroidei cu limfocite, care duce fie la distrugerea glandei (boala Hashimoto), fie la stimularea ei (boala Graves).
   Cauzele acestor boli nu sunt complet elucidate încă şi se consideră că etiologia ar fi multifactorială. Un rol central îl joacă predispoziţia genetică. În bolile complexe, moştenirea genelor de susceptibilitate nu este suficientă să determine boala; pentru apariţia bolii sunt necesari factori suplimentari, precum dieta, infecţiile, stresul etc. Mecanismele exacte prin care dieta şi alţi factori de mediu influenţează bolile autoimune nu sunt pe deplin cunoscute. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.