Newsflash
Știri

Comisia Europeană majorează bugetul programului Orizont Europa

de Florentina Ionescu - mai 11 2022
Comisia Europeană majorează bugetul programului Orizont Europa

Pentru a sprijini inovațiile din domeniul mediului, al sănătății și din domeniul digital, Comisia Europeană va majora bugetul programului Orizont Europa.

Comisia a adoptat ieri, 10 mai, modificarea programului de lucru Orizont Europa pentru perioada 2021-2022, majorând bugetul cu aproape 562 de milioane de euro pentru a oferi mai mult sprijin misiunilor Uniunii Europene. Bugetul programului pentru 2021 și 2022 se ridică în prezent la un total de aproape 16 miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției. 

euro

„Aceste investiții suplimentare în cercetare și inovare ne vor ajuta să punem în aplicare politici esențiale. Orizont Europa este un program orientat către viitor, a cărui viziune este crearea unei Europe mai sănătoase, mai verzi și mai digitale, și care, în plus, își demonstrează solidaritatea față de cercetătorii forțați să părăsească Ucraina”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a subliniat:

„Prin această revizuire a programului de lucru dăm un nou impuls eforturilor de a aborda, prin cercetare și inovare, cele mai mari provocări societale actuale, cu ajutorul unor instrumente noi și inovatoare, cum sunt misiunile UE. În plus, vom sprijini cercetătorii plecați din Ucraina să își continue activitatea de cercetare și inovare.”

Cinci misiuni ale UE

Din această sumă suplimentară, 507,1 milioane de euro sunt dedicate celor cinci misiuni ale UE, o modalitate nouă și inovatoare de a găsi soluții la unele dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm, în colaborare cu cetățenii din Europa și din afara acesteia. Lansate în septembrie 2021, aceste misiuni urmăresc atingerea unor obiective ambițioase în materie de sănătate, climă și mediu până în 2030.

Vor exista 17 noi cereri de propuneri aferente misiunilor „Cancer”, „Un pact al solului pentru Europa, „Adaptarea la schimbările climatice” și „Refacerea oceanelor și a apelor noastre până în 2030”.

Este inclusă și o cerere comună care cuprinde ultimele două misiuni, precum și acțiuni suplimentare de sprijinire a tuturor celor cinci misiuni, inclusiv a misiunii „Orașe”. 

acțiuni de sprijinire a cercetătorilor activi anterior în Ucraina

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, modificarea include, de asemenea, acțiuni de sprijinire a cercetătorilor activi anterior în Ucraina. În cadrul noii scheme MSCA4Ukraine, care face parte din acțiunile Marie Skłodowska-Curie (MSCA), sunt alocate 25 de milioane de euro pentru a le permite cercetătorilor obligați să se deplaseze să își continue activitatea în cadrul unor organizații-gazdă academice sau neacademice din state membre ale UE sau din țări asociate la programul Orizont Europa și pentru a-i ajuta pe acești cercetători să se restabilească în Ucraina atunci când va fi posibil, pentru a reconstrui capacitatea de cercetare și inovare a țării.

Totodată, sute de oameni de știință ucraineni vor putea beneficia de un buget majorat de 1 milion de euro acordat programului științific „Frontiere umane” pentru inițiativa „Oameni de știință în ajutorul oamenilor de știință”, în cadrul clusterului 1 „Sănătate” al programului Orizont Europa. 

De asemenea, a fost adăugată o dispoziție generală prin care toți solicitanții sunt încurajați să ofere oportunități, acolo unde este posibil, cercetătorilor și inovatorilor din Ucraina.

În plus, modificarea precizează faptul că entitățile juridice stabilite în Rusia, Belarus sau în teritorii ale Ucrainei care nu sunt controlate de guvern nu sunt eligibile să participe, în nicio calitate, la acțiuni sprijinite de Orizont Europa. Pot fi acordate excepții de la caz la caz, pentru motive justificate.

În plus, modificarea adaugă o serie de noi acțiuni pentru a sprijini potențialul de inovare al Europei. În ceea ce privește ecosistemele europene de inovare din cadrul Orizont Europa, WomenTechEU va continua și va beneficia de o triplare a bugetului (10 milioane de euro) pentru a sprijini peste 100 de startup-uri conduse de femei în acest an și o nouă acțiune privind crearea și stimularea investițiilor realizate de investitori providențiali în UE (2 milioane de euro).

Pentru clusterul 2 „Cultură, creativitate și societate favorabilă incluziunii”, este vorba despre sprijinirea creării de platforme și rețele colaborative pentru industriile culturale și creative (6 milioane de euro), evaluarea impactului social al politicilor de tranziție verde (3 milioane de euro) și soluții inovatoare pentru viitorul democrației (3 milioane de euro), precum și sprijinirea Observatorului inovării în sectorul public (1,5 milioane EUR). Au mai fost adăugate și alte ajustări minore ale programului de lucru, care corespund unei sume totale de 3,2 milioane de euro.

Prima rundă a viitoarelor cereri de propuneri va începe la 12 mai 2022, iar a doua se va deschide la 24 mai 2022.

Repartiția bugetară pentru misiunile UE în 2022

Misiunea Adaptarea la schimbările climatice va investi 126,2 milioane de euro. Această cifră include contribuția la o cerere de propuneri comună cu Misiunea „Refacerea oceanelor și apelor noastre până în 2030”, cu scopul de a demonstra împreună reziliența zonelor de coastă din regiunea arctică și din bazinul Oceanului Atlantic.

În 2022, misiunea „Adaptarea la schimbările climatice” va sprijini dezvoltarea și testarea de soluții care abordează domenii-cheie afectate de schimbările climatice. 

Bani europeni pentru prevenirea primară a cancerului 

Misiunea „Cancer” va investi 129,56 milioane de euro pentru a îmbunătăți și a extinde prevenirea primară a cancerului, pentru a consolida capacitățile de cercetare ale infrastructurilor integrate de combatere a cancerului și pentru a crea studii clinice pentru optimizarea tratamentelor acordate pacienților cu forme de cancer refractar. 

Fonduri pentru protejarea ecosistemelor 

Misiunea „Refacere a oceanelor și apelor noastre” va utiliza un buget de 117,9 milioane de euro. Aceasta include contribuția la o cerere de propuneri comună cu misiunea „Adaptarea la schimbările climatice”, pentru protejarea și refacerea ecosistemelor marine și de apă dulce și a biodiversității, pentru prevenirea și eliminarea poluării din oceane, mări și ape, pentru crearea unei economii albastre sustenabile, neutre din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon și circulare.

Misiunea „Un pact al solului pentru Europa” va utiliza un buget de 95 de milioane de euro pentru a crea, printre altele, o nouă bază de cunoștințe a misiunii, pentru a investiga rolul biodiversității solului în serviciile ecosistemice și pentru a identifica strategii de decontaminare și reutilizare a terenurilor.

Acțiunile de sprijinire a misiunii „Orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei”, cu un buget de 119,37 milioane de euro în 2022, au fost deja incluse în modificarea programului de lucru adoptată în decembrie 2021.

În cadrul acestei modificări, bugetul pentru platforma de punere în aplicare a misiunii „Orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei” a fost majorat cu aproape 6,25 milioane de euro pentru a oferi sprijin suplimentar orașelor selectate pentru a se alătura misiunii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe