Newsflash
Dosar

Apel pentru o viaţă fără tutun

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - feb. 24 2023
Apel pentru o viaţă fără tutun

O nouă iniţiativă cetăţenească europeană, lansată luna trecută, își propune să promoveze prima generaţie europeană fără tutun până în 2030. În acest sens este necesară interzicerea comercializării produselor din tutun persoanelor născute începând cu anul 2010.

fara tutun

Despre consecinţele fumatului știm din ce în ce mai mult. Sunt vizibile în afecţiuni multiple, uneori sumative, într-o mortalitate generată de fumat, în expuneri ale fumătorului activ, alături de cel pasiv sau de cel expus la mâna a treia. Există o multitudine de consecinţe și asupra mediului, într-o perioadă în care știm bine că strategiile și profilul luptei conducătorilor lumii se orientează spre protecţia acestuia și generarea de energie verde.

        La ora actuală, s-a demonstrat că mucurile de ţigară provoacă daune oceanului și faunei sale sălbatice dacă sunt lăsate pe plaje, cauzează incendii de pădure și contaminează solul și apa. Știm, de asemenea, că există o atracţie întreţinută pentru a deveni fumători adresată tinerei generaţii. Știm că industria tutunului o face prin varii mijloace.

Fără ţigări pentru noile generaţii

        Pentru ca noile generaţii să nu devină dependente de tutun, pe lângă contracararea cu fermitate a riscurilor pe care mucurile de ţigară le reprezintă pentru mediu și pe lângă combaterea fumatului, este necesar urgent să se promoveze prima generaţie europeană fără tutun până în 2030. Acest lucru poate fi făcut punând capăt vânzării produselor din tutun și nicotină cetăţenilor născuţi începând cu anul 2010. În acest context, membrii reţelei spaniole Nonfumadores.org au lansat, la 16 ianuarie 2023, o nouă iniţiativă europeană, sub titulatura „Call To Achieve A Tobacco-Free Environment And The First European Tobacco-Free Generation By 2030”. Apelul este susţinut de European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP) și are obiective foarte bine definite.

Împreună pentru o viaţă sănătoasă

        Această iniţiativă cetăţenească europeană este o modalitate unică prin care populaţia din Uniunea Europeană (UE) se poate implica activ în procesul de elaborare a politicilor europene, solicitându-i Comisiei Europene să propună noi acte legislative. Dacă în decurs de un an iniţiativa obţine un milion de semnături, Comisia trebuie să adopte măsuri corespunzătoare la nivelul Uniunii.

        Pe această cale mă adresez și eu cititorilor „Vieţii Medicale” de a susţine această iniţiativă. Putem fi cetăţeni europeni motivaţi, folosindu-ne dreptul definit în Constituţia UE pentru a face o schimbare în bine pentru noi, pentru cei dragi și pentru generaţia următoare.

        Prin semnarea acestei iniţiative putem contribui activ la o populaţie sănătoasă, un mediu sănătos, o Europă sănătoasă. Pandemia de tutun este în continuare prima cauză a mortalităţii care poate fi evitată. Prin această iniţiativă, cetăţenii europeni pot solicita Comisiei adoptarea de măsuri clare pentru protejarea generaţiilor viitoare de efectele negative ale consumului produselor din tutun și dependenţei de nicotină.

        Acest obiectiv este aliniat cu Planul European de Combatere a Cancerului în care se prevede ca, până în 2040, mai puţin de 5% din populaţia UE să consume tutun.

        Desigur, o atenţie deosebită este îndreptată către cei care deja suferă în urma consumului de tutun și nicotină. În acest sens, iniţiativa solicită Comisiei Europene finanţarea de proiecte de cercetare și dezvoltare privind bolile cauzate de consumul de tutun, astfel încât să se îmbunătăţească prognosticul acestora și șansele de vindecare ale pacienţilor.

        Vă aștept să vă alăturaţi acestei iniţiative cetăţenești și în calitate de cadre medicale, care văd o multitudine de consecinţe ale consumului de tutun.

OBIECTIVELE INIŢIATIVEI:

  • Să se creeze o reţea europeană de plaje și maluri de râuri fără tutun și fără mucuri de ţigară, astfel încât aceste spaţii să fie mai sănătoase și mai durabile din punctul de vedere al mediului.
  • Să se creeze o reţea europeană de parcuri naţionale fără tutun și fără mucuri de ţigară, astfel încât aceste spaţii să fie mai sănătoase și să se reducă contaminarea și riscul de incendii.
  • Să se extindă spaţiile în care nu sunt permise ţigările și ţigările electronice, în special spaţiile care sunt frecventate de minori (parcuri, piscine, evenimente și centre sportive, spectacole și terasele restaurantelor).
  • Să se elimine materialele publicitare care promovează produsele din tutun și prezenţa produselor din tutun din producţiile audiovizuale, mijloacele de comunicare socială, abordând în special publicitatea disimulată prin „influencers” și plasarea de produse.
  • Să se finanţeze proiecte de cercetare și dezvoltare pentru bolile cauzate de consumul de tutun, astfel încât să se îmbunătăţească prognosticul acestora și șansele de vindecare.

Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul UE, la adresa https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2022/000005_en

sau pe site-ul ENSP (https://tfe.ensp.network/).

Pagina oficială UE (disponibilă în toate limbile) unde se pot colecta semnăturile este https://eci.ec.europa.eu/029/public/#/screen/home.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe