Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Politicienii din sănătate vs. politicile de sănătate

Viața Medicală
A. M. marţi, 17 decembrie 2013
   O uşoară confuzie pare să fi cuprins numărul din noiembrie 2013 al revistei Politici de sănătate: nu orice politician din sănătate face sau înţelege politici de sănătate (ba chiar dimpotrivă, am spune), or, în paginile publicaţiei găsim o inflaţie de politicieni, mai mult sau mai puţin cunoscuţi, mai mult sau mai puţin influenţi, majoritar însă lipsiţi de pregătire formală în domeniul politicilor de sănătate: Petru Constantin Luhan, Dacian Cioloş, Ion Luchian, Valeriu Todiraşcu ş.a. Nu vom insista asupra acestora însă, deoarece mai bine semnalăm un articol semnat de profesorul Marek Glezerman, din Israel, despre diferenţele de abordare între sănătatea bărbatului şi sănătatea femeii. Sigur că titlul ales („Gender and sex-specific medicine – o provocare pentru România“) nu este cel mai inspirat, deoarece ţara noastră nu este provocată în mod special, pe această temă; titlul ar fi fost la fel de inexact şi dacă înlocuiam „România“ cu „SUA“ ori cu alt stat de pe glob. Altfel, conceptul este unul cât se poate de valabil, chiar dacă a spune că el a fost lansat „în premieră pentru ţara noastră“ la conferinţa „Sănătatea femeii“ (organizată de revistă în noiembrie 2013) este o exagerare. Măcar pentru faptul că toate studiile clinice, fără excepţie, discriminează între cele două sexe şi calculează efectele terapeutice pentru fiecare sex în parte. Şi asta cam de când se efectuează studii clinice. Este însă lăudabilă invitarea profesorului din Tel Aviv, preşedintele Societăţii Internaţionale pentru Medicina specifică fiecărui sex şi preşedinte al societăţii israeliene de profil, iar domeniul poate căpăta o mai consistentă abordare formală şi în mediul academic medical românesc. Revenind la sumarul revistei, mai semnalăm apariţia unor „briefinguri“ (atenţie, totuşi, la sensurile cu care termenul a fost preluat în limba română, care nu îl includ şi pe cel al verbului„to brief“ substantivat) de la MS şi de la CNAS, însoţite de fotografiile celor doi oficiali liberali care conduc aceste instituţii. Altfel, „Ediţia din această lună este o încântare“, pentru a o cita pe „publisher“-ul Maria Vasilescu, din editorialul care deschide acest număr al revistei; sau un enchantment, pentru amatorii de romgleză.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.