Inițiativa legislativă, votată în unanimitate în Senat, dorește să repare o nedreptate făcută medicilor de familie, de specialitate sau stomatologi, care lucrează în cabinete individuale.
Potrivit legislației actuale, medicilor de familie, de specialitate și stomatologilor care lucrează în cabinete individuale nu le este recunoscută vechimea în muncă, în cazul unor concursuri de angajare sau a încadrării în grila de salarizare, în unitățile publice, se arată într-un comunicat.
Ne-am consultat cu medicii de familie, stomatologii și asociațiile profesionale ale acestora și ne-au semnalat o lacună în lege, pe care acum o reparăm”, se arată într-un comunicat semnat de inițiatoarea legii, Oana-Silvia Țoiu - deputat în Comisia pentru muncă și protecție socială.
Medici de familie, chiar și cu 20 de ani de experiență, nu aveau vechimea în muncă recunoscută la concursurile de angajare sau în grila de salarizare din mediul public, deși plăteau contribuțiile aferente, fiindcă li se cereau la dosar contracte de muncă.
Fiind profesii liberale, aceștia nu își pot face contracte de muncă lor înșiși, în propriul cabinet, pentru că nu au legal această opțiune. Ei plătesc contribuții pe munca independentă, experiență care, odată ce trece legea noastră, le va fi recunoscută deplin. Mulțumesc pentru sprijin colegilor senatori din Comisia pentru sănătate și din Plen pentru votul în unanimitate și sper ca proiectul să beneficieze de același sprijin și la Camera Deputaților”, precizează Oana Țoiu.
Noua propunere legislativă prevede ca perioada în care cabinetul medical individual a furnizat servicii medicale să fie considerată experiență profesională de medic pentru titularul cabinetului și să fie considerată vechime în muncă, similar prevederilor legale care li se aplică avocaților care au recunoscută vechimea în propriile cabinete.
Pentru a fi luată în considerare ca vechime în muncă pentru medic, cabinetul său individual trebuie să îndeplinească două condiții:
Potrivit statisticilor, în anul 2020, în țara noastră erau înregistrate aproape 40.000 de cabinete medicale independente ale medicilor de familie, de specialitate sau stomatologi.
Conform datelor INS, în anul 2020 au funcționat:
Totodată, persoanele care lucrează ca persoană fizică autorizată (PFA) vor avea și ele vechimea în muncă recunoscută. Legea USR care prevede recunoașterea vechimii în muncă pentru PFA a intrat în vigoare pe 9 mai 2022 (Legea nr.125/2022).
Prevederile fac parte dintr-un efort mai larg de recunoaștere a muncii independente și de clarificare a cadrului legal pentru aceasta, dat fiind și numărul ridicat de persoane care lucrează astăzi în acest fel, cât și tendințele internaționale de viitor pentru piața forței de muncă”, se arată în comunicat.
Inițiativa își continuă circuitul legislativ și merge pentru dezbateri și vot la Camera Deputaților.
Guvernul a aprobat înfiinţarea ANDIS
IOB: Copacul Luminii, mesaj de speranță pentru pacienții oncologici
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe