Newsflash
Știri

A intrat în vigoare Ordinul de ministru privind carantinarea

de Cristina GHIOCA - iul. 24 2020
A intrat în vigoare Ordinul de ministru privind carantinarea

Ministrul Sănătăţii a aprobat modalitatea de aplicare a unor măsuri de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV- 2, în conformitate cu noile prevederi legale aprobate prin Legea carantinei și izolării.

Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1309/2020, publicat miercuri, în Monitorul Oficial 642, stabilește, pe lângă regulile privind izolarea persoanelor, criteriile pentru carantinarea persoanelor, spitalelor, localităţilor sau regiunilor. Astfel, carantina zonală se va realiza: în regiunile în care există un trend crescător al cazurilor de COVID-19 pentru ultimele 14 zile; în cele în care există o rată de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1.000 de locuitori); acolo unde se înregistrează o pondere majoritară a cazurilor în cadrul comunităţii faţă de focarele înregistrate în comunităţi închise (centre rezidenţiale, unităţi sanitare) sau unde predomină populaţia în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale judeţului.

Personalul medical insuficient, criteriu de carantină

Carantina zonală mai poate fi impusă și în regiunile unde nu este suficient personal pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP în raport cu numărul de cazuri confirmate sau în spitalele pentru tratarea bolnavilor de COVID-19; în care s-au înregistrat focare în rândul personalului medico-sanitar sau în care echipamentele de protecţie sunt insuficiente.

În carantină pot intra și unităţile sanitare cu pacienţi din zona respectivă în care gradul de ocupare a paturilor pe secţiile COVID-19 și ATI depășește 90%, dar și dacă populaţia dintr-o zonă afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat.

Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Propunerea de ridicare a acesteia se va face pe baza analizei situaţiei epidemiologice la 14 zile de la instituire.

Identificarea urgentă a persoanelor externate

Un alt aspect cuprins în Ordinul de ministru face referite la persoanele externate sau care au refuzat internarea în luna iulie. Acestea ar trebui identificate urgent de unităţile sanitare și serviciile de ambulanţă judeţene pe baza foilor de observaţie, a fișelor de solicitare ale ambulanţelor, buletinelor de analiză RT-PCR eliberate de laboratoarele autorizate, precum și oricăror alte informaţii medicale care confirmă infectarea cu SARS-CoV-2, pentru a putea fi izolate.

Deciziile de confirmare sau infirmare privind măsurile de izolare, prelungirea izolării sau carantinare, reprezintă acte administrative cu caracter individual ce pot fi contestate de persoanele care se consideră vătămate la instanţa competentă, în condiţiile Legii nr. 136 din 18 iulie 2020.

La închiderea ediţiei: Localitatea Cartojani din comuna Roata de Jos, judeţul Giurgiu, a fost plasată în carantină zonală. Aceasta a fost instituită la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică teritorială cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică și în baza Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin ordin al șefului Departamentului pentru
Situaţii de Urgenţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe