Un pacemaker de doar câțiva milimetri este cea mai nouă invenție din prezent. Micul dispozitiv încape într-o seringă.
Cercetătorii au dezvoltat un pacemaker temporar, extrem de mic, care se dizvolvă atunci când nu mai este nevoie de el, se arată pe site-ul www.nature.com. În acest fel, noul dispozitiv ajută la depășirea obstacolelor asociate cu dispozitivele actuale de acest gen.
Pacemakerele temporare sunt adeseori necesare după o intervenție chirurgicală pe cord, dar implantarea lor poate necesita proceduri invazive. Acest dispozitiv nou este injectabil, nu necesită o sursă externă de energie și este controlat folosindu-se raze de lumină ce trec prin pielea pacientului.
Pacemakerul, care este chiar mai mic decât un bob de orez, pare a fi o invenție promițătoare în modelele animale și în modelele de miocard, iar echipa de cercetători care l-a creat crede că dispozitivul ar putea fi folosit și în alte situații unde este necesară stimularea electrică, cum ar fi creierul.
Vestea acestei invenții a fost făcută miercuri, când cercetătorii au oferit mai multe detalii despre cel mai mic pacemaker din lume. El reglează temporar ritmul cardiac și este mai mic decât un bob de orez. Poate fi injectat și controlat cu ajutorul luminii, înainte să se dizolve, scrie France24.com.
Chiar dacă vor mai trece ani buni până când va fi testat pe oamenii, pacemakerul fără fir a fost o schimbare uriașă, el este o schimbare de paradigmă care ar putea da startul unor progrese și în alte domenii ale medicinei.
Echipa de cercetători din SUA care a creat acest nou dispozitiv a spus că au fost motivați să ajute acel procent extrem de mic de pacienți – copii născuți cu malformații cardiace congenitale care au nevoie de un pacemaker temporar în săptămâna care urmează după intervenția chirurgicală. În plus, în viitor, un astfel de pacemaker ar putea ajuta și adulții să aibă din nou un ritm cardiac normal, mai ales în perioada de recuperare după o intervenție chirurgicală pe inimă.
Pe lângă faptul că noul pacemaker este fără fir (wireless), el are doar un milimetru grosime și doar 3,5 milimetri lungime, astfel că poate să încapă în vârful unei seringi. Totodată, el a fost astfel conceput încât să se dizolve în corp atunci când nu mai este nevoie de acest dispozitiv, scutindu-i pe pacienți de o intervenție chirurgicală invazivă. Mai multe detalii, în studiul publicat aici.
Sursa foto: Zhang, Y., Rytkin, E., Zeng, L. et al. Millimetre-scale bioresorbable optoelectronic systems for electrotherapy. Nature 640, 77–86 (2025). https://doi.org/10.1038/s41586-025-08726-4
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe