Newsflash
Știri

89 de ani de la trecerea în veșnicie a profesorului Ion Cantacuzino

de Florentina Ionescu - ian. 16 2023
89 de ani de la trecerea în veșnicie a profesorului Ion Cantacuzino

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a amintit zilele acestea că au trecut 89 de ani de la trecerea în veșnicie a profesorului Ion Cantacuzino, „medicul curant al întregii naţiuni române”.

„Medicul curant al naţiunii române”, așa cum îl numea doctorul clujean Iuliu Hațieganu, şi-a luat adio de la pacienţii săi în ziua de 14 ianuarie 1934. Iniţial a fost înmormântat în Cimitirul Bellu, însă în luna iulie a aceluiaşi an, rămăşiţele sale au fost strămutate în cripta din incinta institutului ce îi poartă numele, potrivit paginii oficiale de Facebook a Institutului „Cantacuzino”. 

Profesorul Cantacuzino – o carieră de excepţie 

ion cantacuzino

Impresionantă rămâne ultima sa dorinţă, ca funeraliile să fie simple, iar banii destinaţi fastului să fie donaţi fondurilor Societăţii de Combatere a Tuberculozei”. 

Semnificaţia medico-istorică a unei aniversări: Institutul „Dr. Ion Cantacuzino” 

Felul cum Profesorul Ion Cantacuzino a înțeles să i se poarte doliu rămâne o învățătură. 

„Veneratul savant a lăsat ca o dorință din urmă, să-i fie scutit drumul spre veșnicul somn, de risipa unor coroane cu flori artificiale sau de ori ce alt costisitor semn al vanităților. A cerut ca toți cât simt sufletește nevoia de a lua parte la doliu prin arătarea unui semn al durerii, să îndrepete obolul spre o subscripție din care să se aline cumplitele lipsuri ale bolnavilor de tuberculoză. Și iată că astfel, în loc de deșertăciunea luxoasă a unei înmormântări pe care să o păstreze câteva zile parada carelor de coroane repede putrezite, s-a născut o subscripție care crește cu folos adevărat și pentru morală și pentru știință. În loc de panglici, cu „regrete eterne” de scumpă banalitate, vor fi tot mai  mulți suferinzi, purtând, nevăzută, însă înflorită, ramura recunoștinței. În câteva zile, sute de mii de lei au căpătat o binecuvântată îndrumare. Nu e nou cuvântul arătând că peste pragul vieții nu folosește sicriul bogat, nici flamurile – dar nu îndestul se înțelege acest lucru de mulțime. Ar fi însă de folos ca tot mai mulți să priceapă cum doliul poate și trebuie să fie înfăptuitor al unei binefaceri. În locul unei risipe de ridicol care înjosește moartea până la un spectacol prost – să cinstim înfiorata nevăzutului taină cu jertfa luminată de gând. Ne vom apropia de adevărul cel trist, înseninând clipele grele de viață ale celor ce ar putea să se vindece și să trăiască, dacă pentru îngrijirea lor ar putea să primească ajutor. Altfel pentru cei bolnavi s-ar răspunde mai departe „nu sunt fonduri”, în vreme ce cheltuiala s-ar risipi pe sorcova coroanelor funebre.” (Adrian Maniu-scriitor, membru corespondent al Academiei Române)

Postarea originală: 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe