Muzeul Universității „George Emil Palade” găzduiește în această perioadă un obiect cu o profundă valoare istorică și culturală: cufărul lui Mihai Eminescu.
Renumitul cufăr, marcat pe placheta centrală cu inscripția „M. Eminovici”, l-a însoțit pe Eminescu de-a lungul întregii sale vieți, devenind martor al călătoriilor sale prin țară și Europa încă din copilărie, se arată pe pagina oficială a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”.
„Achiziționat în anul 2017, cufărul a traversat timpul și a fost pus la dispoziția mai multor expoziții, aducând mai aproape de public o parte din universul marelui poet. Astăzi, datorită implicării și spiritului său generos, domnul Cosmin Pop ne oferă șansa de a descoperi și admira acest simbol al istoriei literare”, spun reprezentanții universității.
Alături de cufăr este expus un facsimil după prima pagină din „Elemente de poetică, metrică şi versificaţiune”, scrisă de Timotei Cipariu şi editată în 1868, carte care poartă pe prima pagină semnătura lui Mihai Eminescu. Documentul a fost pus la dispoziție de Biblioteca Județeană Mureș.
În cadrul evenimentului cultural „Istoria prin obiecte tangibile. Cufărul poetului Mihai Eminescu”, care a avut loc în data de 5 februarie 2025, când a fost sărbătorită Ziua Internațională a Cititului Împreună, cei prezenți au avut ocazia să admire cufărul și să descopere povestea din spatele acestuia, dar și să participe la un moment special pregătit de elevii Liceului UMFST „George Emil Palade”.
Muzeul Universității „George Emil Palade” din Cetatea Medievală poate fi vizitat conform programului: vineri – între orele 14:00 - 17:00; sâmbătă – între orele 12:00 - 17:00; duminică între orele 12:00 - 17:00.
Credit foto: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe