Newsflash
Internaționale

Fenomenul singurătății s-a dublat în UE de la declanșarea pandemiei

de Florentina Ionescu - iul. 27 2021
Fenomenul singurătății s-a dublat în UE de la declanșarea pandemiei

Un raport al Centrului Comun de Cercetare arată că fenomenul singurătății s-a dublat în întreaga Uniune Europeană de când s-a declanșat pandemia de COVID-19.

Potrivit unui raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei, prezentat ieri, 26 iulie, unul din patru cetățeni ai UE a raportat că se simte izolat în primele luni ale pandemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat de presă remis redacției. 

singuratatea in UE raport 26 iulie
Foto: https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC125873

Raportul conține cele mai recente dovezi științifice privind singurătatea și izolarea socială în UE și analizează studiul realizat de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă.

Studiul menționat arată că sentimentele de singurătate s-au dublat în rândul tuturor grupelor de vârstă în primele luni ale pandemiei. S-a înregistrat o creștere de patru ori a sentimentului de singurătate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, comparativ cu 2016.

Inițiative de combatere a singurătății

Acoperirea mediatică, în întreaga UE, a fenomenului singurătății s-a dublat și în timpul pandemiei, gradul de conștientizare a problemei variind foarte mult de la un stat membru la altul. Raportul JRC (foto copertă sus) analizează inițiativele de combatere a singurătății în 10 state membre ale UE.

„Pandemia de coronavirus a adus în prim-plan probleme precum singurătatea și izolarea socială. Aceste sentimente existau deja, dar publicul a fost mai puțin conștient de ele. Cu ajutorul acestui nou raport, putem începe să înțelegem și să abordăm mai bine aceste probleme. La acesta se adaugă alte inițiative, precum Cartea verde privind îmbătrânirea, prin intermediul cărora avem ocazia de a reflecta asupra modului în care putem construi împreună o societate mai rezilientă și mai coezivă și o UE mai apropiată de cetățenii săi”, a declarat Vicepreședinta pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica.

Singurătatea este o provocare care îi afectează din ce în ce mai mult pe tinerii din Uniunea Europeană, este de părere Mariya Gabriel, Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret:

„Dar, pentru a aborda orice provocare în mod eficient, trebuie mai întâi să o înțelegem. Oamenii noștri de știință din cadrul Centrului Comun de Cercetare oferă informații valoroase cu privire la singurătate și la modul în care oamenii au fost afectați de pandemie. Acest nou raport ne oferă un punct de pornire pentru o analiză mai amplă, astfel încât singurătatea și izolarea socială să poată fi înțelese și abordate pe deplin în Europa”.

Platformă web pentru monitorizarea fenomenului

Raportul constituie primul pas al unei colaborări mai ample între Parlamentul European și Comisie.

Proiectul va include o nouă colectare de date la nivelul UE privind singurătatea, care urmează să se desfășoare în 2022, precum și crearea unei platforme web pentru monitorizarea singurătății de-a lungul timpului și în întreaga Europă.

Puteți consulta raportul complet la acest link.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe