Newsflash
Interviuri

„Obezitatea și bolile asociate sunt prevenibile dacă se acţionează din copilărie”

de Dr. Laura Davidescu - nov. 15 2024
„Obezitatea și bolile asociate sunt prevenibile dacă se acţionează din copilărie”

Iniţiatoare a programului „Traista cu sănătate”, care modelează alimentaţia copiilor ieșeni de peste un deceniu, prof. dr. Veronica Mocanu militează pentru extinderea educaţiei nutriţionale în școli și grădiniţe la nivelul întregi

Acum 20 de ani, aflată în Franţa, la un stagiu de formare, Veronica Mocanu a descoperit cât de complexă este reglarea apetitului și cât de mult influenţează o tulburare de alimentaţie starea de sănătate a unei persoane. Așa s-a născut pasiunea sa pentru bolile de nutriţie, care s-a transformat într-o preocupare de durată.

Veronica Mocanu este profesor universitar la UMF „Grigore T. Popa” din Iași, disciplina Fiziopatologie. Este specialist endocrinolog, cu o pasiune pentru bolile de alimentaţie. Influenţată de preocupările endocrinologilor francezi în direcţia prevenţiei obezităţii în rândul copiilor, a iniţiat proiecte de educaţie pentru un comportament alimentar sănătos în școli și a scris cartea „Traista cu sănătate. Comportamentul alimentar sănătos la copii” (2011). Din 2012, programul omonim a aderat la reţeaua EPODE (Ensemble, Prévenons l’Obésité des Enfants).

Sunteţi iniţiatoarea programului „Traista cu sănătate. Comportamenul alimentar sănătos la copii”, desfășurat în zona Iași. Ce date despre greutatea copiilor aţi colectat în acest program?

Începând cu anul 2013, am realizat măsurători antropometrice în rândul copiilor participanţi la program. Prevalenţa excesului de greutate (incluzând obezitatea) la copiii între 6 și 10 ani a fost de 24,6% la băieţi și 22,6% la fete, în timp ce prevalenţa obezităţii a fost de 7,8%, respectiv 6,3%. Studiile realizate în ultimii 12 ani în cadrul programului nostru au dovedit o tendinţă de stabilitate a prevalenţei supraponderii între 28% și 25% și a obezităţii infantile la valori cuprinse între 10% și 7% în perioada 2013-2021. După 2021, tendinţa a fost de scădere a excesului de greutate, ajungând la o prevalenţă a supraponderii de 17% și a obezităţii de 6,2% în anul 2023.

Proiect premiat la nivel european

În ce constă programul „Traista cu sănătate”?

Programul folosește mai multe strategii educaţionale având ca temă formarea unor comportamente sănătoase în rândul copiilor: crearea de materiale educaţionale, organizarea de campanii de comunicare, cursuri, ateliere pentru elevi și părinţi ș.a. Facem parte din reţeaua internaţională YHC (Youth Health Community) și avem ca partener Nestlé for Healthier Kids.  Disciplina opţională care folosește manualul „Traista cu sănătate” este unică în ţară, fiind introdusă pentru prima dată la Iași, în 2018, sub forma unui proiect-pilot. Din 2019, programele școlare pentru această disciplină opţională au fost avizate de Inspectoratul Școlar Judeţean Iași. Proiectul educaţional a fost premiat cu cel mai mare premiu oferit de Uniunea Europeană pentru un program de prevenţie a obezităţii în rândul copiilor, și anume 2020 EU Health Award - Healthy Lifestyle Cities. În perioada 2019-2024, peste 300 de profesori din ciclurile preșcolar și primar au fost formaţi în cadrul unor programe de educaţie continuă pentru a folosi manualul nostru, iar mesajele de nutriţie sănătoasă ajung la mii de copii. În activităţi sunt implicaţi anual 15-25 de voluntari, studenţi la Medicină. Foarte multe dintre activităţi se desfășoară online și înregistrările sunt postate pe pagina de web a programului, www.traistacusanatate.ro. Peste 1.000 de profesori, nutriţioniști, medici etc. participă anual la manifestările noastre. În prezent, programul este implementat în grădiniţe și școli din peste 15 judeţe din ţară, precum și în Chișinău, Republica Moldova.

V-aţi fixat anumite obiective?

Obiectivul cel mai important este formarea unor comportamente sănătoase în rândul copiilor, iar în această direcţie mi-aș dori ca disciplina opţională „Traista cu sănătate. Educaţie pentru un stil de viaţă sănătos” să fie propusă la nivel naţional de Ministerul Educaţiei din România. Numărul de grădiniţe și școli din toată ţara care participă la program este în creștere, pentru că oferim resurse gratuite de mare calitate, pe care cadrele didactice le descoperă pe site-ul www.traistacusanatate.roAn de an, îmbogăţim site-ul cu materiale care prezintă informaţii, activităţi, jocuri și povești.

Părinţii nu sunt conștienţi de gravitatea excesului de greutate la copii

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinţii în alimentaţia copiilor lor?

Ca medic endocrinolog, care tratez obezitatea infantilă, consider că marea problemă a părinţilor este că nu sunt conștienţi de gravitatea excesului de greutate asupra sănătăţii copilului lor. Ar trebui să fie avertizaţi că un exces de greutate este un factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, ficat gras, dureri articulare și complicaţii sociopsihologice.

Care sunt cele mai frecvente mituri de alimentaţie cu care v-aţi întâlnit în rândul copiilor?

Există tendinţa de a amplifica rolul benefic al alimentelor din surse vegetale asupra sănătăţii în rândul populaţiei adulte. Această credinţă poate influenţa și alimentaţia copiilor, cu consecinţe negative asupra dezvoltării lor fizice și psihice, cu reducerea rezistenţei la infecţii, capacităţii de învăţare și tulburarea mecanismelor de reglare a greutăţii corporale. Pe adolescenţi, dorinţa de a se comporta la fel ca semenii lor îi conduce la o alimentaţie nesănătoasă, bogată în cartofi, pizza, paste și orez, dar săracă în legume verzi. O alimentaţie care poate să le afecteze grav sănătatea.

Realitatea virtuală poate reduce riscul de a mânca prea mult

Care sunt noutăţile în tratamentul obezităţii infantile?

Academia Americană de Pediatrie (AAP) a lansat în 1 februarie 2023 o nouă orientare despre cum să se evalueze și să se trateze copiii cu suprapondere sau obezitate. Conform noilor ghiduri, cel mai eficient tratament comportamental pentru copiii cu obezitate care au vârsta de peste 6 ani este abordarea promptă într-un program intensiv de tratament pentru comportamente legate de sănătate și stilul de viaţă. Acest lucru implică familia, dar și medici de familie, pediatri, alţi furnizori de servicii medicale pediatrice (nutriţioniști-dieteticieni înregistraţi, psihologi, asistente medicale, specialiști în exerciţii fizice și asistenţi sociali), școli, comunităţi și politici de sănătate. AAP recomandă copiilor și familiilor acestora să primească cel puţin 26 de ore de consiliere faţă în faţă pe parcursul a 3-12 luni. Pe lângă consiliere, avantaje oferă și realitatea virtuală. Expunerea la diferite medii virtuale poate conduce la reducerea poftei de mâncare și la reducerea nivelului de anxietate. În termeni generali, VR cu expunere la semnale urmărește să stingă/dezobișnuiască un comportament compulsiv, cum ar fi pofta (o dorinţă intensă și incontrolabilă pentru un anumit aliment), precum și răspunsurile de anxietate la indicii legaţi de alimente și, astfel, să reducă riscul asociat de a mânca în exces la pacienţii cu tulburări de alimentaţie. Din 2013, în cadrul programului „Traista cu sănătate. Tradiţii sănătoase pentru copii sănătoși” se organizează anual conferinţa „Prevenţia obezităţii la vârsta copilăriei”. Acest eveniment este dedicat specialiștilor în obezitate, medicilor de familie, nutriţioniștilor, psihologilor, profesorilor, dar și publicului larg. În 9 noiembrie 2024 a fost organizat pentru prima dată și un curs de formare pentru dieteticieni, „Virtual Eating – Realitatea virtuală și comportamentul alimentar”. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe