Newsflash
Știri

Tulburările alimentare la copii, o problemă de sănătate globală

de Dr. Laura Davidescu - iun. 7 2023
Tulburările alimentare la copii, o problemă de sănătate globală

O proporție importantă de copii și adolescenți, în special fete, suferă de tulburări alimentare, arată un studiu multicentric.

 

Un studiu multicentric publicat pe JAMA PEDIATRICS arată că prevalența tulburărilor alimentare la copii și adolescenți este în creștere. Cele mai întâlnite tulburări de alimentație sunt anorexia nervoasă, nulimia și binge eating, prevalența acestora în rândul tinerilor fiind în creștere.

În această metaanaliză a 32 de studii care au inclus peste 63.000 de participanți din 16 țări, procentajul copiilor și adolescenților cu probleme de alimentație s-a ridicat la 22%. Procentajul a fost mai ridicat în rândul fetelor, al adolescenților mari și al celor cu indice de masă corporală ridicat.

Tulburările alimentare se numără printe cele mai periculoase tulburări psihice și au fost cauza a 318 decese în 2019 la nivel global.

 

Multe dintre cazurile de tulburări alimentare rămân nediagnosticate sau netratate, întrucât persoanele în cauză adesea ascund simptomele sau amână cât pot consultarea unui specialist din cauza sentimentelor de jenă sau de teama stigmatizării sociale.

 

Cercetătorii din Brazilia au făcut mai multe studii pentru a evalua comportamentele riscante și factorii predispozanți din rândul tinerilor și au observat că probabilitatea de a ajunge la un comportament alimentar nesănătos este mai mare printre tinerii care au o teamă intensă de a lua în greutate, care sunt preocupați excesiv de mâncare, au episoade de mâncat compulsiv sau care folosesc laxative. Așa cum am menționat, majoritatea nu au cerut ajutor de specialitate pentru aceste simptome.

Un studiu realizat în 2020 a conchis că mass-media are o importantă influență în construcția imaginii de sine și a stabilirii standardelor de frumusețe în special la adolescenți. Adolescenții care își modifică obiceiurile alimentare devin apoi mult mai vulnerabili la probleme psihice legate de alimentație.

Cercetătorii au determinat rata tulburărilor alimentare în rândul copiilor și adolescenților folosind chestionarul SCOFF (Sick, Control, One Fat, Food), cel mai folosit instrument de screening utilizat în diagnosticarea tulburărilor de alimentație.

Cercetarea sistematică a inclus consultarea a patru baze de date (PubMed, Scopus, Web of Science și Cochrane Library), cu date din perioada ianuarie 19990 -noiembrie 2022. 

 

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe