Newsflash
Știri

Ziua Internaţională a Radiologiei, marcată astăzi

de Dorina Novac - nov. 8 2021
Ziua Internaţională a Radiologiei, marcată astăzi

Ziua Internaţională a Radiologiei, marcată în fiecare an la 8 noiembrie, este dedicată, în 2021, radiologiei intervenționale și rolului său în tratarea pacienților.

Anul 2020 a arătat cât de importantă este Radiologia într-o perioadă de pandemie, au precizat reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Ziua internationala a radiologiei

Gradul de afectare pulmonară a pacienților infectați cu SARS-CoV-2 nu poate fi determinat fără o investigație imagistică.

„2020 a însemnat nu doar lupta infecționistilor și a pneumologilor cu noul coronavirus, ci și un efort imens al radiologilor. Peste 10.000 de investigații de computer tomograf au fost realizate pacienților COVID-19 doar în spitalul nostru, iar la nivel de țară vorbim de aproape 1 milion de screening-uri de plămân. O muncă titanică ce a făcut însă posibilă salvarea a sute de mii de pacienți. Şi asta datorită interpretărilor imagistice realizate de radiologi”, a menționat dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Penumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

În acest an, tema Zilei Mondiale a Radiologiei este dedicată radiologiei intervenționale și a rolului său în tratarea pacienților.

Radiologia intervențională utilizează imaginea ghidată, obținută cu ajutorul razelor X, pentru realizarea unor proceduri invazive, fie pentru diagnostic, fie pentru tratamentul unor boli. Una dintre procedurile moderne bazate pe elemente radiologice este și biopsia sub ghidaj imagistic.

„Pacienții diagnosticați, cu ajutorul investigatiilor imagistice, cu procese tumorale toracice, pot beneficia de un diagnostic și chiar tratament modern prin intermediul puncțiilor tumorale toracice sub ghidaj CT. Procedura, pe care o aplicăm în spital, este minim invazivă și ajută pacienții în vederea stabilirii conduitei terapeutice ulterioare”, a explicat dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracică, Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe