Newsflash
Știri

Cum poți face un RMN în siguranță dacă ai un dispozitiv cardiac

de Dorina Novac - feb. 28 2023
Cum poți face un RMN în siguranță dacă ai un dispozitiv cardiac

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, dispozitivele implantabile au devenit tot mai des întâlnite în practica medicală modernă, a precizat dr. Răzvan Macarie.

Boli, care până acum 30-40 de ani însemnau o condamnare la moarte sau la chinuri îndurate ani în șir, pot fi astăzi vindecate sau impactul lor asupra calității vieții pacientului poate fi mult redus, a subliniat dr. Răzvan Macarie, medic primar cardiolog.

spital Timisoara

Potrivit medicului, angioplastia coronariană cu stent în cazul bolii coronariene, utilizarea dispozitivelor implantabile, așa numitele defibrilatoare interne în patologia tahiaritmică sau ca tratament pentru insuficiența cardiacă, plasarea de valve metalice, biologice sau dispozitive de închidere a defectelor septale sunt elemente care au revoluționat medicina modernă, crescând calitatea vieții pacientului și nu în ultimul rând supraviețuirea.

Citește și: Radioterapia ghidată prin RMN în cancerul de prostată

Aceste dispozitive pot deveni problematice atunci când, de exemplu, un pacient are nevoie de o investigație imagistică de tipul RMN (rezonanța magnetică nucleară).

Medicul de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara a menționat că denumirea corectă, completă a dispozitivului implantat și firma producătoare sunt elemente eșențiale pentru identificarea cu precizie a acestora în diversele baze de date, care ne dau informații importante privind comportamentul dispozitivelor în câmpul magnetic generat de aparatul de RMN. O astfel de bază de date poate fi găsită și pe site-ul www.mrisafety.com.

„În general, stenturile utilizate după 2007 în angioplastie sunt din aliaje neferoase și pot fi supuse fără probleme unui flux magnetic de sub 3 Tesla, cum este în cazul unor aparate RMN. Un comportament asemănator putem avea și în cazul protezelor valvulare, a dispozitivelor de închidere a defectelor septale, suturilor metalice sternale și clipsurilor vasculare mediastinale, dar, bineînețeles, întotdeauna trebuie verificate bazele de date și site-ul firmelor producătoare pentru a minimiza orice potențial risc”, a explicat dr. Răzvan Macarie.

În ceea ce privește stimulatoarele și defibrilatoarele implantabile, situația este diferită, deoarece câmpul magnetic poate afecta fizic dispozitivul (încălzirea sa și a conectorilor) sau poate duce la o funcționare defectuoasă.

„Din acest motiv, identificarea corectă a dispozitivelor ce permit efectuarea investigațiilor prin rezonanța magnetică (din documentația dispozitivului), setarea acestora în moduri care să evite influența electromagnetică pe parcursul investigației și reprogramarea ulterioară în modul de funcționare optim patologiei pacientului sunt esențiale pentru siguranța bolnavului. Simpla compatibilitate a dispozitivului cu aparatul RMN nu este suficientă fără o setare corectă din partea medicului electrofiziolog. În anumite condiții, este necesară chiar prezența acestuia în timpul investigației pentru a corecta eventualele probleme ce pot apărea”, a adăugat medicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe