Newsflash
Știri

Monitorizarea riscului de tromboză la pacientul post-COVID, la Timișoara

de Dorina Novac - mai 20 2021
Monitorizarea riscului de tromboză la pacientul post-COVID, la Timișoara

Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au inițiat un proiect, în premieră, prin care pacienții post-COVID sunt investigați imagistic prin ecografie Doppler.

O ecografie Doppler poate determina cât de rapid curge sângele, prin măsurarea vitezei de modificare a nivelului său, au precizat reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Spitalul Victor Babes Timisoara

Cu ajutorul acestui tip de investigație imagistică se monitorizează fluxul sangvin la nivelul arterelor și venelor, atât în cazul membrelor inferioare și superioare, cât și la nivelul arterelor cervicale sau cerebrale.

„Ultrasonografia sau ecografia sistemului venos, îndeosebi la venele inferioare, este importantă în cazul pacienților imobilizați o perioadă lungă la pat, care au factori de risc vascular ce implică stază venoasă sau tare asociate. În cazul lor există riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă, adică înfundarea venei respective cu trombi (cheaguri de sânge). În cazul pacienților COVID 19 am depistat numeroase situații de embolism pulmonar și unul dintre factorii de risc înalt pentru producerea embolismului este tromboza venoasă profundă”, a spus dr. Antonio Fabian, medic radiolog, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Potrivit sursei citate, ecografia de tip Doppler este noninvazivă, noniradiantă și poate fi executată la patul bolnavului. O asemenea investigație imagistică durează între 20 și 30 de minute și poate fi efectuată de mai multe ori fără ca sănătatea pacientului să fie afectată.

„Folosim această tehnică de ecografie vasculară pentru două categorii de pacienți. Prima o reprezintă cei internați în spital și imobilizați la pat, vorbim de pacienții în Terapie Intensivă sau în saloane, și cei în reevaluare post COVID. Acești pacienți au un risc major de a dezvolta tromboză vasculară periferică. Această tehnică ne permite să monitorizăm constant bolnavul pentru a observa, de fapt, momentul în care el produce un cheag de sânge sau un tromb la nivelul vaselor. În această situație, tratamentul acestor pacienți se schimbă, este un tratament mai dur, mai agresiv, care are rolul de a dizolva acest cheag de sânge”, a explicat dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara.

Dr. Diana Manolescu a menționat că cea de-a doua categorie este a pacienților care se prezintă în spital având deja această patologie instalată, iar prin această tehnică poate fi observată tromboza vasculară și gradul ei de extindere.

Acest aparat vine să completeze spectrul de investigaţii imagistice care sunt realizate în Centrul de Radiologie de Performanţă al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe