Autoritățile din țara noastră au aprobat anul trecut 30 de studii clinice noi destinate pacienților cu cancer, a anunțat farm. dr. Răzvan Prisada, președintele ANMDMR, la o dezbatere organizată recent.
În anul 2023, România a autorizat 30 de studii clinice noi destinate persoanelor cu forme diverse de cancer, precum cancerul pulmonar, de sân, leucemia mieloidă acută, leucemia limfocitară cronică, melanomul, mielomul multiplu, neoplasme de cap și gât. Alte 33 de studii se află în reautorizare.
„Până la sfârșitul acestui an sperăm să devină funcțională o bază de date simplu de accesat, cu căutare după boală, cu termeni simpli, cu studiile în derulare, centrele în care au loc și eventual un contact pentru acel centru”, a precizat farm. dr. Răzvan Prisada, președinte Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
În acest context, Alina Comănescu, navigator medical, a subliniat importanța studiilor clinice pentru gestionarea afecțiunilor oncologice: „Pacienții eligibili trebuie să înțeleagă că studiile clinice sunt o opțiune de îngrijire, fie că este vorba despre un tratament pentru diagnosticul inițial, pentru recidivă sau pentru a gestiona simptomele care pot apărea în parcursul de tratament al unui pacient oncologic”.
Un rol la fel de important îl joacă și terapiile inovatoare. Datele unui studiu ealizat în Spania în perioada 1999-2016 au arătat că medicamentele inovatoare au fost asociate cu 97% din creșterea supraviețuirii totale pentru această perioadă. În România, pentru a se profita din plin de accesul la terapii inovatoare, sunt necesare câteva lucruri, a precizat dr. Ioana Bianchi, director Relații Externe în cadrul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) „În primul rând, să existe un traseu clar al pacienților, cu timpi definiți pentru ca serviciile de diagnostic, de monitorizare și tratamentele să poată fi eliberate la timp. Finanțarea adecvată, de asemenea, trebuie să existe și pentru testarea genetică. Al 3-lea punct se referă la accesul continuu și predictibil la inovație”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii „Accesul pacienților din România la servicii oncologice și hemato-oncologice de calitate și terapii adecvate”, organizată recent, la București. Dezbaterea este parte a proiectului „Împreună Învingem Cancerul” derulat, din 2020, de revista Politici de Sănătate, cu sprijinul ARPIM.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe