Compoziția bacteriană a microbiomului nostru genital este a fel de unică ca fiecare persoană de pe planetă. Această compoziție este transferată în timpul raportului sexual, potrivit unei cercetări noi.
La fel ca amprentele digitale, așa-numitul „sexom” (microbiom genital) poate fi un instrument extrem de utill atunci când trebuie identificați agresorii sexuali, chiar și în cele cazuri când atacatorii folosesc prezervativ, scrie New Atlas.
Un studiu nou, condus de cercetătorii australieni de la Murdoch University, University of Western Australia și de la The Kids Research Institute, sugerează că răspunsurile la întrebarea „sunt microbiomurile din alte zone ale corpului la fel de unice precum amprentele digitale și pot fi ele folosite în domeniul medico-legal?” sunt „da” atunci când vine vorba despre microbiomul genital. Acesta a fost numit de cercetători și „sexom” – din engleză: „sexome”.
Această cercetare, explică cercetătorul Brendan Chapman, de la Murdoch University și autorul senior a studiului, este bazată pe conceptul din medicina legală că fiecare contact lasă o urmă, un indiciu. „Până acum, puține studii au explorat microbiomul vaginal și microbiomul penian, în contextul medico-legal. Această cercetare demonstrează că noi putem observa urme microbiene pentru acele microbiomuri genitaler ale cuplurilor heterosexuale după un act sexual”, spune Brendan Chapman.
Cercetătorii au recrutat 12 cupluri heterosexuale monogame, cu persoane cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru a investiga dacă „sexomul” – compoziția bacteriilor genitale – a fost transferat în timpul sexulșui prin penetrare, chiar și în situațiile când partenerii au folosit un prezervativ.
La începutul studiului, s-au luat probe de la fiecare participant din zona genitală, pentru a avea un punct de plecare a microbiomului lor. Folosind secvențierea genelor pe bază de ARN, cercetătorii au determinat ce tulpini de bacterii erau prezente, inclusiv ce subspecii de bacterii, și au identificat semnătura microbiană a fiecărui participant.
Cuplurile au fost apoi rugate să se abțină de la sex pe o perioadă cuprinsă între două zile și 14 zile, înainte de a avea din nou contact sexual prin penetrare, ca parte din acest studiu. După actul sexual, au fost luate alte probe din zona vaginală și zona penisului, de la fiecare participant, astfel încât să poată fi analizate.
Comparând probele prelevate înainte și după sex, cercetătorii au observat o perturbare vizibilă în ce privește diversitatea microbiomului, atât la participanții de sex masculin, cât și la participanții de sex feminin, deși acest lucru nu s-a observat la toate cuplurile.
Mai departe, investigând diversitatea microbiană genitală, cercetători au văzut că „sexomul” unui partener a putut fi identificat la partenerul său de cuplu, sugerând că în timpul sexului a avut loc un transfer al semnăturii sale bacteriene unice. În plus, ei au observat un transfer al unor bacterii non-unice la toate cuplurile.
Potrivit studiului, diversitatea microbiomului genital sau a sexomului nu a fost influențată de factori precum părul pubian (nu a avut nicio importanță dacă acesta era ras sau nu), dacă cuplurile au folosit lubrifiant ori dacă au folosit prezervative.
În mod interesant, s-a observat că atunci când s-a folosit prezervativ, cercetătorii au descoperit că majoritatea transferurilor microbiene din zona genitală s-au produs de la femei la bărbați.
Rezultatele acestei cercetări arată că analiza microbiomului genital poate avea o anumită utilitate în investigarea cazurilor de viol, ca instrument suplimentar.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe