Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Legătura dintre microbiomul intestinal și endometrioză

de Florentina Ionescu - oct. 14 2024
Legătura dintre microbiomul intestinal și endometrioză

Endometrioza este o boală dificil de diagnosticat. În medie, femeile așteaptă aproximativ 9 ani de la prima raportare a simptomelor până când primesc un diagnostic.

Un studiu nou propune ideea că endometrioza ar putea fi diagnosticată folosind o probă de fecale (recoltată printr-o metodă noninvazivă) pentru a măsura valorile unui metabolit bacterian (4-hydroxyindole). Acesta are valori semnificativ mai scăzute la persoanele cu endometrioză în comparație cu valorile la persoanele care nu suferă de această boală, scrie Medical News Today.

De ce este diagnosticarea atât de dificilă? 

Deoarece alte condiții medicale, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale (BII), chisturile ovariene ori boala inflamatorie pelvină provoacă femeilor simptome similare cu ale endometriozei, această condiție este dificil de diagnosticat. Potrivit datelor din Marea Britanie, în medie, pacientele așteaptă 8 ani și 10 luni de la prima observare sau îngrijorare cu privire la simptome și până când li se pune diagnosticul de endometrioză. 

Acum, însă, un studiu nou sugerează că endometrioza ar putea fi diagnosticată prin măsurarea valorilor unor metaboliți bacterieni care se găsesc în fecale. Persoanele cu endometrioză, la fel ca cele cu BII, au valori mai scăzute ale acestui metabolit (4HI sau 4-hydroxyindole) decât acele persoane ce nu suferă de aceste boli. 

Studiul a fost publicat recent în jurnalul „Med” și mai sugerează că 4HU ar putea fi un alitat eficient în tratarea și prevenirea endometriozei. 

Anumiți metaboliți din fecale pot fi așadar folosiți pentru a identifica din ce este alcătuit microbiomul intestinal – acele microorganisme care populează intestinele – , iar medici pot să caute variații în compoziția microbiomului. Unele studii au arătat, de pildă, că persoanele diagnosticate cu endometrioză au o diversitate mai scăzută a microbiomului intestinal decât acele persoane care nu suferă de endometrioză. 

Valori crescute la unii metaboliți 

Acest studiu mic la care face referire Medical News Today a examinat probele din fecalele a 18 femei cu endometrioză confirmată clinic și probe din fecalele a 37 de persoane din grupul de control. După analizarea probelor, cercetătorii au identificat 371 de metaboliți. Dintre aceștia, 61 de metaboliți erau diferiți în ce privește cele două cohorte: 50 aveau valori reduse la persoanele cu endometrioză, iar 11 metaboliți aveau valori crescute. În plus, au fost 22 de metaboliți din fecalele participanților care erau identificabili la acele persoane cu endometrioză. 

În urma unei analize mai amănunțite, cercetătorii au descoperit că un anumit metabolit, numit 4HI, a fost cu valori semnificativ mai mici în probele de fecale de la femeile cu endometrioză. Ei sugerează că acest lucru ar putea să se explice prin prisma microbiomului intestinal modificat. 

„Corelarea cu BII este una interesantă, mai ales dacă bolile inflamatorii intestinale apar anterior endometriozei, după cum sugerează autorii studiului. Ar putea acest lucru să ducă la o intervenție timpurie în tratamentul endometriozei, anterior debutului țesutului cicatricial sever [datorat endometriozei], care de cele mai multe ori duce la endometrioză?”, a declarat dr. G. Thomas Ruiz, medic ginecolog la MemorialCare Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California, SUA, care nu a fost implicat în acest studiu. 

Totuși, alți specialiști subliniază că unele dintre simptomele endometriozei pot fi confundate cu cele ale tulburărilor intestinarel. 

„În ultimul deceniu, înțelegerea microbiomului intestinal a făcut progrese extraordinare, ceea ce subliniază rolul microbiotei în diverse patologii la oameni. Femeile cu endometrioză de cele mai multe ori se confruntă cu simptome similare cu cele ale [unor boli intestinale], printre care balonare, flatulență, indigestie și probleme de motilitate intestinală”, a declarat pentru Medical News Today dr. Meltem Özkan Girgin, medic specialist în obstetrică-ginecologie la London Regenerative Institute din the Marea Britanie, care nu a fost implicată în studiul menționat. 


Notă autor:

FOTO: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/woman-suffering-lower-back-abdominal-pain-2338021173

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe