Newsflash
Cultură

Viitorul este întunecat

de Ilinca BELCIU - oct. 28 2013
Viitorul este întunecat

Perfecţiunea rămâne un mit.

 

 

Nu mi se întâmplă des să merg la filme science fiction, dar accept provocările atunci când sună încurajator, mai ales în condiţii tehnice impresionante. Elysium are datele necesare unui blockbuster, de la numele sonore de pe generic până la nebunia efectelor speciale. Matt Damon, Jodie Foster şi încasări record în primul weekend în America. Cu atât mai mult cu cât distribuţia a fost asigurată de Sony Pictures şi TriStar Pictures. Surprinzător, subiectul a fost mult mai bine închegat decât cel din Ziua Z,fără prea multe încropeli supărătoare, poate doar cu un final prea lungit, câteva clişee pe alocuri (dar la care te aştepţi şi pe care ţi le asumi ca spectator odată intrat la un asemenea film) şi efecte sonore suficient de puternice pe care să le simţi direct în stomac.
Începutul filmului te duce cu gândul la 2001: Odiseea Spaţială a lui Kubrick. Neil Blomkamp a reuşit să construiască o atmosferă stranie, dezolantă, apocaliptică. Un Los Angeles în pragul colapsului hipnotic: oamenii se mişcă robotic, chipurile cadaverice sunt triste şi speriate, oraşul este suprapopulat, bolnav, cu resurse aproape epuizate. Predomină un gri metalic tăios şi ameninţător, fără speranţă şi prea multe şanse de supravieţuire. Practic, lumea s-a împărţit drastic şi dramatic. Există doar două clase sociale: aceşti prizonieri ai propriilor destine şi cei bogaţi, fericiţi aflaţi pe staţia spaţială Elysium – construită într-un alb imaculat, perfect, senin şi fără griji. Dar cum este de aşteptat, accesul este limitat pe Elysium şi desigur că numai acolo se află antidotul tuturor nenorocirilor care afectează oamenii de rând. Un stat în stat, o lume perfectă care controlează restul lumii şi se protejează straşnic. Jodie Foster este femeia de fier, guvernatoarea absolută – secretarul general Delacourt. O simplă ridicare de sprâncene şi totul poate exploda. Fără remuşcări, fără ezitări. Desigur că fructul interzis îi împinge pe muritorii de rând aflaţi în pragul disperării să lupte încontinuu cu plaga extinsă pe Pământ şi să forţeze mâna destinului fragil. Dar orice tentativă va fi pur şi simplu spulberată. Singurul care îi poate salva este Max (interpretat de Matt Damon), constrâns să accepte misiunea vieţii lui. Preţul va fi mult prea scump, dar, ca în orice film de o asemenea amploare, nimic nu mai contează când scopul este atât de nobil.
Echipat mai ceva ca un robot, transformat şi aproape mutilat, Max luptă cu forţele Elysium în speranţa salvării planetei. Desigur, enunţat ca atare, subiectul pare măreţ, demn de efecte speciale şi fără prea multe subtilităţi. Şi totuşi, partea bună a lucrurilor este că te provoacă să analizezi: utopiile rămân în cele din urmă idealuri măreţe. Perfecţiunea nu rezistă, nu se poate susţine, întotdeauna va exista veriga slabă care să rupă lanţul, iar pe măsură ce se dezlănţuie haosul realizăm, de fapt, fragilitatea lumii.
Dincolo de mesajul direct social, Elysium militează clar pentru dispariţia oricăror graniţe, pentru libertatea de alegere a sistemului de sănătate, pentru egalitatea claselor sociale. Poate că începutul filmului este neclar şi alunecos, fără să stabilească cu exactitate datele problemei: cum de s-a ajuns în pragul colapsului, dar de îndată ce Matt porneşte în misiunea vieţii sale, atenţia se concentrează asupra acestuia. Utopic până la final sau nu, spaţiul Elysium poate colapsa în orice moment.
Filmul transmite emoţie într-un fel aparte şi, nu în ultimul rând, are doza cuvenită de romantism (căci oricât de robotizat este Max, are un punct slab – Frey şi fiica acesteia, grav bolnavă, pentru care va face tot posibilul să ducă la bun sfârşit misiunea imposibilă). Fără a se dori foarte pretenţios, dar cu decenţa unui film science fiction, Elysium vorbeşte la nivel microscopic despre drama omenirii în pragul colapsului moral şi fizic. Pentru că dincolo de orice plăgi, boli avansate mai mult sau mai puţin vindecabile, depresia şi imposibilitatea morală nu sunt uşor de depăşit ori de tratat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe