Newsflash
Imagine campanie proprie
Știri

VIDEO: Virusul SARS-CoV-2, depistat cu ajutorul câinilor special dresați

de Dorina Novac - apr. 27 2021
VIDEO: Virusul SARS-CoV-2, depistat cu ajutorul câinilor special dresați

Proiecul spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara împreună cu Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, de dresare a unor câini pentru depistarea infecției cu noul coronavirus, a intrat într-o nouă etapă.

Potrivit reprezentanților Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, primii pași au fost deja făcuți în luna septembrie a anului trecut la centrul chinologic de la Sibiu.

Spitalul Victor Babes

Au fost selectate 5 exemplare din rasa Ciobănesc German și unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârstele cuprinse între șapte și nouă luni.

În ianuarie 2021 a demarat antrenamentul cu primele probe SARS-CoV-2 recoltate de la pacienți infectați cu noul coronavirus.

„Faza întâi a presupus selecția polițiștilor conducători de câini, a specialiștilor din cadrul Centrului Chinologic, care urmau să participe la acest proiect, selecția exemplarelor canine care urmau să își desfășoare activitatea în cadrul proiectului și amenajarea laboratorului de pregătire a exemplarelor canine de detectare a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. A doua fază a fost dresajul propriu-zis”, a precizat directorul Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, comisar şef Claudiu Leonard Bîlă.

Potrivit lui, faza următoare este de avizare, iar ultima este cea de operaționalizare a acestui proiect, care presupune desfășurarea de activități în Aeroportul Sibiu pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus și, ulterior, acreditarea acestor echipe canine.

Citește și: Câini antrenaţi la Sibiu pentru a detecta COVID-19

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara spun că unitatea sanitară a pus la dispoziția specialiștilor Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu probe prelevate de la pacienții infectați cu SARS-CoV-2.

Ulterior, în proiect au fost cooptate și alte spitale, majoritatea din județul Sibiu.

„Am participat la ședința de demonstrație și de avizare a rezultatelor acestui proiect și am rămas surprins, dar și impresionat. Toți câinii care au participat au recunoscut sută la sută probele cu infecție SARS-CoV-2, chiar și în condițiile în care instructorul a încercat să le devieze atenția sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau și insistau pentru proba respectivă”, a menționat dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara.

Cea mai importantă condiție a fost ca pacienții selectați, care aveau confirmarea că sunt infectați cu noul coronavirus printr-un test RT-PCR, să nu fie sub tratament medicamentos împotriva COVID-19.

„Toate probele au fost recoltate înainte de administrarea medicației împotriva bolii. În total, pentru dresajul câinilor, au fost folosite câteva sute de probe. Inițial, le-au fost prezentate probele pozitive, apoi cele negative. După primele șase zile de antrenament, câinii au început să recunoască probele pozitive provenite de la pacienții COVID-19”, informează sursa citată.

Specialiștii spun că animalele pot recunoaște mirosurile emanate de persoanele infectate cu noul coronavirus.

„În funcție de practica pe ziua respectivă și în funcție de antrenamentele anterioare, se prezintă probele pozitive, se prezintă probele negative în același antrenament și probe distractoare, care pot varia de la foarte multe substanțe, obiecte, medicamente până la mâncare. Dintre toate, câinele va identifica mirosul specific bolii. Și, atunci, în momentul în care va identifica mirosul, ne va semnala. O poate face fie prin poziție așezat, fie prin poziție de urmărire, de preluare a subiectului respectiv, fie printr-un interes maxim către o persoană, în funcție de cum e prezentată situația”, spune ag. șef. princip. Silviu Stan, Centru Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu.

Pentru început, câinii special dresați pentru depistarea persoanelor cu COVID-19 urmează să fie folosiți pe Aeroportul Internațional Sibiu.

Aceștia vor fi amplasați în aerogara, la sosiri externe, înainte de controlul efectuat de specialiștii DSP Sibiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe