Newsflash
Știri

Prezenţa unor proteine în salivă ar putea indica o formă gravă de COVID

de Dorina Novac - apr. 7 2022
Prezenţa unor proteine în salivă ar putea indica o formă gravă de COVID

Prezenţa importantă a unor anumite proteine în saliva persoanelor spitalizate cu COVID ar putea fi considerată un biomarker ce ajută la identificarea pacienţilor cu risc de formă gravă a bolii.

proteina in saliva

„Proteinele cunoscute ca liganzi ai efrinei sunt detectabile în mostrele de salivă şi ar putea servi ca markeri complementari pentru a monitoriza evoluţia COVID-19”, a declarat Erika Egal, cercetătoare la Universitatea Utah din Statele Unite şi autoare principală a studiului, scrie Agerpres.

Cercetătorii americani au analizat mostre de salivă prelevate de la pacienţii internaţi de urgenţă cu simptome respiratorii şi au detectat prezenţa acestor liganzi de efrină, ce erau „puternic asociaţi” unei forme grave de COVID-19.

Citește și: Cercetătorii au descoperit o genă care dublează riscul unei forme grave de COVID

Erika Egal a precizat că detectarea de efrine în salivă ar putea oferi un indiciu simplu şi non-invaziv, care ar putea fi coroborat cu rezultatele unor teste clinice.

Studii anterioare sugerează că efrinele joacă un rol important în leziuni şi în inflamaţii, iar mai mulţi experţi consideră că rezultatele acestei cercetări ar putea oferi informaţii suplimentare despre procesele biologice implicate în reacţiile grave generate de infecţia cu SARS-CoV-2.

Totuşi, au precizat ei, este nevoie de studii suplimentare pentru a determina dacă aceste concentraţii de efrină sunt asociate unei probabilităţi mai mari de spitalizare, unei forme grave a bolii sau riscului de deces cauzat de COVID-19.

De asemenea, pe măsură ce apar noi variante ale noului coronavirus, este dificil de ştiut dacă testele existente sunt capabile să detecteze cu precizie infecţiile implicate în acest proces.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe