Newsflash
Internaționale

Toaletele inteligente, posibil rol în sănătatea publică și în detectarea COVID

de Florentina Ionescu - apr. 1 2022
Toaletele inteligente, posibil rol în sănătatea publică și în detectarea COVID

Vasele de toaletă inteligente („smart”) ar putea îndeplini un rol în eforturile de urmărire a contacților unei persoane cu COVID-19.

Un articol nou din jurnalul „Nature” scoate în evidență modul în care toaletele inteligente ar putea ajuta oamenii să își determine statusul propriu legat de boala COVID-19 și ar putea ajuta organizațiile din domeniul sănătății publice. 

toalete smart inteligente ARN sars cov 2 covid materii fecale
Fotografie creată de Max Vakhtbovych, de la Pexels

Vasele de toaletă inteligente ar putea să îndeplinească un rol important în viitoarele eforturi de urmărire a evoluției COVID-19, potrivit unui articol nou publicat în revista „Nature”. 

Olanda: accesul în toaleta restaurantelor se face doar cu certificat COVID 

Autorii săi descriu o platformă de toaletă inteligentă, special creată pentru coronavirusul SARS-CoV-2, intitulată „Coronavirus: Integrated Diagnostic toilet”, care are o piesă atașată, asemănătoare cu un bideu. Această piesă atașată este echipată cu o caracteristică menită să testeze materiile fecale pentru prezența COVID-19 care poate să izoleze ARN-ul din fecale, scrie www.mobihealthnews.com.

Persoanele care folosesc toaleta smart vor putea să utilizeze un cod QR pentru a permite colectarea probei de fecale. Platforma alertează apoi în mod digital un pacient în legătură cu statusul sănătății sale, dacă are sau nu COVID-19.

Cercetătorii au explicat că rezultatele pot fi conectate la „sistemele existente de urmărire a contacților prin Bluetooth implementate de Apple și de Google pentru a oferi notificări despre expunerea la COVID-19”. Rezultatele pot oferi, de asemenea, agențiilor din domeniul sănătății publice „date longitudinale, personalizate”. 

De ce este bine să purtați mască dacă folosiți o toaletă publică 

„O toaletă inteligentă poate accesa aceste date sub-utilizate fără a fi nevoie de intervenția semnificativă a utilizatorului”, au scris autorii cercetării.

Alți cercetători și agențiile guvernamentale din unele țări au folosit anterior apa menajeră pentru a urmări răspândirea virusului care cauzează COVID-19.

„Măsurarea concentrațiilor de ARN ale SARS-CoV-2 în apa menajeră poate să permită predicția unor focare virale adiacente, iar secvențierea poate identifica variantele ce pot să apară sau poate stabili harta virală a celor mai transmisibile variante”, arată articolul din Nature.

O toaletă inteligentă are, însă, mai multe avantaje. Ea are potențialul de a merge cu un pas înainte și de a le spune persoanelor informații prețioase despre statusul sănătății lor în ceea ce privește COVID-19.

Pentru a fi o soluție de succes, autorii spun că toaletele inteligente trebuie să le ofere participanților rezultatele la test „la modul ideal” în decurs de 15 minute, să fie complet automatizate, să ofere un mediu igienic pentru utilizatori, să conecteze datele în mod sigur la o rețea centralizată și să nu ofere identitatea utilizatorului atunci când informațiile sunt uploadate într-o rețea menită să urmărească contacții celor cu COVID-19.

„Cu toate acestea, succesul unei astfel de strategii va depinde de acceptarea utilizatorilor. Anumite medii, cum ar fi barăcile militare sau vapoarele, zone care au avut focare în care virusul s-a răspândit rapid și la scară largă, sunt garantate să îi îndemne pe locuitorii lor să folosească toaleta ce depistează COVID dacă aceasta este instalată, însă cel mai probabil este necesar consimțământul pentru testarea individuală”, mai scriu autorii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe