Newsflash
Știri

UNOPA sprijină pacienții cu HIV în contextul pandemiei de COVID-19

de Florentina Ionescu - sept. 11 2020
UNOPA sprijină pacienții cu HIV în contextul pandemiei de COVID-19

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA a dezvoltat mai multe servicii de suport pentru pacienții cu HIV, în contextul pandemiei de COVID-19. Medicii infecționiști au și ei un rol în acest sens.

Potrivit reprezentanților UNOPA, transformarea spitalelor de boli infecțioase în spitale de primă linie pentru tratamentul COVID-19 îngreunează accesul pacienților cu HIV la servicii și analize medicale specifice.

Din această cauză, nesiguranța pe care pacienții cu HV o trăiesc privind monitorizarea stării de sănătate are un puternic impact emoțional și psihologic asupra lor.

consiliere pacienti cu hiv UNOPA

„COVID-19 a generat schimbări majore privind modul în care sistemul medical funcționează în România. Acest lucru a avut un impact major și asupra modului în care pacienții cu HIV sunt monitorizați / tratați. Dificultățile cu care pacienții cu HIV din Romania s-au confruntat în ultimele 6 luni continuă, în contextul în care multe dintre serviciile medicale dedicate nu sunt disponibile, legătura cu medicul curant este foarte dificilă, analizele specifice se realizează foarte greu și doar în anumite centre regionale HIV”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Toate aceste dificultăți sunt cauzate de faptul că spitalele de boli infecțioase unde erau tratați acești pacienți s-au transformat integral în spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19, iar accesul persoanelor care nu sunt infectate cu SARS-CoV-2 este restricționat.

Servicii pentru pacienții cu HIV

Pe fondul acestor provocări, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) anunță că își dezvoltă serviciile de suport pentru pacienții cu HIV. Prin intermediul acestor servicii, pacienții vor fi sprijiniți în gestionarea problemelor cu care se confruntă în managementul bolii, în accesul la servicii medicale, în comunicarea cu medicul specialist, în nevoia de informare și suport în contextul pandemiei de COVDID-19.

Astfel, cu sprijinul companiilor farmaceutice Gilead și Neola, UNOPA pune la dispoziția persoanelor seropozitive din Romania o serie de servicii, cum ar fi:

Serviciul de consiliere

Pacienții cu HIV îl pot accesa pentru a se consulta cu specialiștii UNOPA în legătură cu aspectele ce țin de managementul infecției HIV, accesul la servicii medicale, tratament și analize specifice, aderența la tratament, situații de stigmă și discriminare, protecție socială, depășirea provocărilor de la locul de muncă, etc.

Grup de suport online pentru pacienții cu HIV

Se va desfășura săptămânal și va fi coordonat de o persoană pregatită în acest sens. Prin intermediul grupului de suport persoanele seropozitive sunt ajutate în direcția:

  • acceptării diagnosticului,
  • întăririi relației medic-pacient,
  • integrarea aderenței la tratament în stilul de viață,
  • depășirea provocărilor specifice în relația de cuplu,
  • consolidarea încrederii și imaginii de sine,
  • resemnificarea experienței traumatice de pierdere a sănătății,
  • conștientizarea efectelor stigmatizării internalizate și mijloacele de combaterea ale acesteia,
  • identificarea mecanismelor de apărare și crearea de mecanisme de coping în fața infecției cronice,
  • depășirea provocărilor de la locul de muncă, etc.

Peer-suport pentru pacienții cu HIV

Serviciu prin care pacienții cu HIV pot discuta direct cu alți pacienți voluntari cu scopul de a face schimb de informații, a-și valida emoțiile, trăirile, a gestiona diferite aspecte care pot apărea în viața unui pacient.

„Posibilitatea de a discuta cu alți pacienți aflați în aceeași situație este de un real ajutor în depășirea unor etape firești în relație cu infecția, în eliminarea unor temeri nejustificate sau în construirea unor mecanisme de coping la infecție și în consolidarea încrederii în sine”, se arată în comunicatul UNOPA.

Rolul medicilor infecționiști

Modalitatea de accesare a serviciilor și alte detalii sunt publicate pe site-ul www.unopa.ro și vor fi promovate în rândul pacienților, al medicilor infecționiști sau prin intermediul rețelelor de socializare.

„Serviciile de față își propun să suplinească lipsa accesului la serviciile publice, ca urmare a pandemiei COVID-19. În aceste vremuri dificile suntem la dispoziția pacienților cu HIV din România și îi invităm pe cei care au nevoie de sprijin să nu ezite să ne apeleze. De asemenea, transmitem pe acestă cale invitația către medicii infecționiști de a direcționa pacienții cu HIV către serviciile noastre, pentru că doar împreună putem ajuta la depășirea problemelor pe care acești pacienți le întâmpină”, a declarat Iulian Petre, director executiv al UNOPA, o federație formată din 22 de asociații județene ale persoanelor care trăiesc cu HIV.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe