Newsflash
Internaționale Știri

UNESCO recomandă o limită de vârstă pentru utilizarea IA în școli

de L. Budin - sept. 11 2023
UNESCO recomandă o limită de vârstă pentru utilizarea IA în școli

UNESCO a cerut guvernelor să reglementeze rapid utilizarea instrumentelor de inteligență artificială, cum ar fi chatbot-ul ChatGPT, în sălile de clasă, inclusiv prin limitarea utilizării acestora la copiii cu anumite vârste.

Într-un ghid care va fi publicat curând, agenţia ONU consideră că autorităţile publice nu sunt pregătite să gestioneze problemele etice legate de integrarea programelor de inteligenţă artificială în şcoli, informează AFP și Agerpres.

Înlocuirea profesorilor cu astfel de programe ar putea afecta bunăstarea emoţională a copiilor şi îi poate face vulnerabili la manipulare, avertizează organizaţia cu sediul la Paris.

 IA generativă poate fi o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea umană, dar poate fi şi sursă de daune şi prejudicii. Nu poate fi integrată în educaţie fără angajamentul public şi fără garanţii şi reglementări guvernamentale solide”, a spus directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, citată într-un comunicat. 

Programele IA generative accesibile publicului larg s-au înmulţit de la sfârşitul anului 2022, când ChatGPT şi-a demonstrat capacitatea de a genera eseuri, poezii şi conversaţii coerente pe baza unor întrebări succinte.

Aceasta a creat, de asemenea, temeri cu privire la noi forme de plagiat sau înşelăciune în şcoli şi universităţi, fără a reduce totuşi atractivitatea unei pieţe a educaţiei considerată potenţial foarte profitabilă.

În recomandarea sa, UNESCO afirmă că instrumentele IA au potenţialul de a ajuta copiii cu nevoi educaţionale specifice, generând de exemplu subtitrări, cu condiţia ca profesorii, utilizatorii şi cercetătorii să ajute la proiectarea acestora, iar guvernele să reglementeze utilizarea acestora.

Ghidul UNESCO nu recomandă o vârstă minimă pentru şcolari, dar notează că ChatGPT nu poate fi folosit, conform propriilor condiţii, de către copiii sub 13 ani. Numeroase persoane susţin creşterea vârstei la 16 ani, potrivit raportului. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe