Newsflash
Știri

Centura Verde București-Ilfov, votată favorabil în comisiile din Senat

de L. Budin - apr. 23 2024
Centura Verde București-Ilfov, votată favorabil în comisiile din Senat

Comisiile reunite pentru mediu și păduri din Senat au votat în unanimitate pentru înființarea Centurii Verzi București-Ilfov. Și protejarea arborilor remarcabili a primit undă verde.

Înscrisă ca amendamente la noul cod silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost votată astăzi, cu unanimitate, după patru runde de dezbateri, de către comisiile reunite pentru mediu și pentru păduri ale Senatului. Alături de organizațiile inițiatoare, Ministerul Mediului susține oficial demersul, la fel și parlamentari din tot spectrul politic.

Centura Verde este un proiect de sănătate publică cu o componentă atât socială și antipoluare, cât și de mitigare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluții sistemice ce presupune și o semnificativă componentă de mediu”, se arată într-un comunicat. 

În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, reunite sub umbrela apolitică a Platformei Civice „Împreună pentru Centura Verde”, au venit în întâmpinarea politicienilor și a autorităților cu Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor. Documentul are și sprijinul Administrației Prezidențiale. 

Memorandumul, în șapte puncte, conține amendamentele la noul cod silvic care sunt menite să protejeze pădurile din Ilfov, crearea de centuri verzi pentru alte orașe, precum și soluții la poluarea din țară.

Platforma face iarăși apel la premierul Marcel Ciolacu, și îl invită constant, încă de acum jumătate de an, să se alăture și să semneze Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, PSD fiind singurul partid care nu e semnatar”, se subliniază în comunicat. 

Înaintată inițial către Parlament acum un an de zile, sub forma unui proiect de lege, Centura Verde a avut mai întâi un parcurs pozitiv, dar s-a blocat într-o comisie din Senat.  Drept urmare, pe 12 aprilie 2024, la aniversarea unui an de la începutul demersului, Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde” a depus textul inițial al proiectului de lege în forma unor amendamente la noul cod silvic. Textul a fost agreat în forma sa finală împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și adoptat astăzi, 23 aprilie, cu unanimitate, de către comisiile reunite pentru mediu și pentru păduri ale Senatului.

Cu unanimitate, comisiile reunite au votat astăzi și pentru accesul liber în pădure pentru recreere, subiect care a stârnit dezbateri aprinse în spațiul public în ultima jumătate de an. De asemenea, comisiile reunite au votat tot cu unanimitate pentru protejarea și conservarea arborilor remarcabili din Fondul Forestier Național. 

Pădurea din preajma orașelor înseamnă mult mai mult decât cherestea sau valoarea lemnului în bani. Infinit mai mult. Pădurea înseamnă oxigen. Înseamnă Viață. Pădurea înseamnă sănătate, inclusiv mintală. Înseamnă terapie și vindecare pentru o societate din ce în ce mai alienată de pierderea conexiunii și abandonarea omului care o alcătuie”, a declarat Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice „Împreună pentru Centura Verde”.

Mai sunt câteva etape importante de parcurs, proiectul având nevoie inclusiv de votul favorabil în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz.


Notă autor:

Foto: Daniel Sărdan

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe