Newsflash
Internaționale

Un test rapid de sânge identifică pacienții cu risc de COVID formă severă

de Florentina Ionescu - ian. 19 2021
Un test rapid de sânge identifică pacienții cu risc de COVID formă severă

Măsurarea ADN-ului mitocondrial ar putea să anticipeze ce persoane vor avea nevoie de îngrijiri în secția de ATI, precum și de intubare.

Oamenii de știință au descoperit că un test de sânge relativ simplu și rapid ar putea prezice care sunt pacienții cu COVID-19 cu cel mai mare risc de a suferi complicații severe sau deces. Testul de sânge măsoară valorile de ADN mitocondrial, care în mod normal se află în interiorul mitocondriilor – așa-numitele uzine energetice ale celulei. Faptul că ADN-ul mitocondrial se revarsă din celule și ajunge în fluxul sangvin este un semn că are loc în interiorul corpului un tip deosebit de violent de moarte celulară, scrie www.sciencedaily.com.

adn mitocondrial studiu covid-19 severitate

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale pandemiei de COVID-19 este faptul că medicii nu pot prezice care dintre pacienții recent spitalizați vor ajunge să dezvolte forma severă de boală, inclusiv complicații care necesită intubare, dializă sau alte îngrijiri medicale pe secțiile de ATI.

Acum, însă, oamenii de știință de la Washington University School of Medicine din St. Louis au arătat că un test de sânge relativ simplu și rapid poate prezice – în decurs de o zi de la internare – care sunt acei pacienți cu COVID-19 cu cel mai mare risc de complicații severe și de deces.

Studiul a fost publicat în 14 ianuarie în „JCI Insight” și s-a desfășurat pe aproape 100 de pacienți recent internați în spital, cu COVID-19. Testul de sânge măsoară nivelul de ADN mitocondrial, un tip unic de moleculă de ADN care în mod normal se află în mitocondrii. Atunci când acesta iese din celule și se „varsă” în fluxul sangvin, medicii știu că un tip deosebit de violent de moarte celulară are loc în organismul pacienților.

„Medicii au nevoie de instrumente mai bune pentru a evalua statusul pacienților cu COVID-19 cât mai curând posibil, deoarece multe dintre tratamente – cum ar fi anticorpii monoclonali – există în cantități mici, iar noi știm că unii dintre acești pacienți se vor vindeca fără tratamente intensive”, a declarat autorul co-senior al studiului, Andrew E. Gelman, de la „Jacqueline G. and William E. Maritz Endowed”, specialist în imunologie și oncologie în departmentul de chirurgie.

El a adăugat că există atât de multe lucruri pe care specialiștii nu le înțeleg în legătură cu această boală.

„În special, trebuie să înțelegem de ce unii pacienți, indiferent de vârsta lor sau de problemele de sănătate preexistente în unele cazuri, intră în această spirală hiperinflamatorie a morții. Studiul nostru sugerează că lezarea țesuturilor ar putea fi o cauză a acestei spirale, de vreme ce ADN-ul mitocondrial care este eliberat este el însuși o moleculă inflamatorie”, a spus Andrew E. Gelman.

Cercetătorii din echipa sa spun că acest test ar putea servi drept un mod de a prevesti severitatea bolii, dar și drept un instrument de a crea studii clinice mai bune, de a identifica pacienții care ar putea, de exemplu, să beneficieze de tratamente investigaționale specifice.

Totodată, ei au spus că le-ar plăcea să evalueze dacă acest test ar putea servi drept o modalitate de a monitoriza eficacitatea noilor terapii. Se presupune că tratamentele eficiente ar scădea nivelul de ADN mitocondrial.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe