Newsflash
Știri

Un pacient devine ucenic al medicului care i-a schimbat viața

de L. Budin - oct. 10 2022
Un pacient devine ucenic al medicului care i-a schimbat viața

După ce a suferit zeci de operații reparatorii, tânărul Vasile Derevlean nu s-a speriat de spitale, dimpotrivă: vrea să-i ajute alții, împreună cu dr. Dragoș Zamfirescu, fondatorul Asociației Zetta.

Tânărul, acum în vârstă de 23 de ani, a suferit răni grave la vârsta de 2 ani, când o oală cu apă fierbinte s-a răsturnat și i-a ars jumătate din corp. Nici zecile de operații pe care le-a făcut până acum și care l-au ținut departe de școală, nici situația modestă a familiei sale nu l-au împiedicat să își urmeze țelul: acela de a deveni student la Facultatea de Medicină din București, se arată într-un comunicat.

vasile_derevlean

În vara lui 2018 am ajuns la Zetta, iar de atunci am ținut mereu legătura cu dr. Dragoș Zamfirescu și cu oamenii de aici. Prima noastră întâlnire a fost foarte diferită, modestia lui te copleșește. Acum, având ocazia să stau lângă dânsul în sala de operație și în ipostaza de student, să ascult sfaturile pe care mi le dă, nu pot să nu mă gândesc că mi-aș dori să ajung ca dumnealui. Ce îmi doresc cu adevărat după toți acești ani este să ajung chirurg plastician, să pot profesa și să pot să ajut cât mai mulți pacienți”, spune Vasile Derevlean.

E un sentiment aparte să poți să dăruiești la rândul tău, adaugă el.

Am fost de ambele părți în sala de operație și pot spune că ipostaza în care mă aflu acum necesită o personalitate aparte, un alt mod de gândire și de lucru pe care trebuie să ți le formezi din timp. E o artă combinată cu medicina, aceea de a remodela, de a reda funcția, iar complexitatea vine și din faptul că această specialitate nu e restrânsă la o anumită zonă a corpului și este interconectată cu toate celelalte specializări, iar pentru a ajunge la acest lucru, anume acela de a practica chirurgia plastică, ai nevoie de multă muncă”, adaugă Vasile Derevlean.

El este doar unul dintre pacienții care au beneficiat de intervenții complexe prin intermediul Asociației Zetta, care aniversează anul acesta cinci ani. Momentul va fi marcat prin cea de-a treia ediție a Galei Zetta, care va avea loc miercuri, 12 octombrie, la Ateneul Român, se arată în comunicat.

Asociația Zetta oferă sprijin copiilor și adulților cu situații sociale delicate, care se confruntă cu patologii complexe din sfera Chirurgiei Plastice și Microchirurgiei Reconstructive.

Echipa medicală a intervenit pro bono în peste 470 de operații de reconstrucție mamară, malformații congenitale, paralizie de plex brahial, accidente casnice sau de muncă, corectarea unor defecte fizice etc.

Maratonul București: fonduri de peste 370.000 de lei pentru îngrijire paliativă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe