Newsflash
Internaționale

Un medicament cu administrare orală are beneficii în tratarea DZ de tip 1

de Florentina Ionescu - mar. 4 2022
Un medicament cu administrare orală are beneficii în tratarea DZ de tip 1

Un medicament care se administrează pe cale orală arată beneficii în tratarea diabetului de tip 1 pentru o perioadă de cel puțin doi ani de la diagnostic.

Folosirea medicamentului Verapamil pentru a trata diabetul zaharat de tip 1 continuă să arate beneficii de durată, care se întind pe o perioadă de cel puțin doi ani, arată cercetătorii într-un articol publicat în jurnalul „Nature Communications”, scrie medicalxpress.com. 

Verapamil beneficii diabet de tip 1 studiu
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

Pacienții care iau acest medicament pe cale orală, folosit în tratamentul hipertensiunii arteriale, nu doar că necesită mai puțină insulină administrată zilnic pe o perioadă de doi ani de la diagnosticul inițial al DZ, dar folosirea Verapamilului a arătat și dovezi ale unor beneficii imunomodulatoare.

Continuarea medicației, arată sursa citată, a fost necesară. În studiul efectuat pe parcursul a doi ani, participanții care au întrerupt dozele zilnice de Verapamil după un an de folosire au observat că boala lor, la doi ani de la diagnostic, s-a agravat într-un ritm similar cu cel al pacienților cu diabet zaharat din grupul de control care nu au folosit deloc Verapamil.

În prezent, nu există un tratament oral pentru diabetul zaharat de tip 1. Așa că sugestia că Verapamilul ar putea servi drept potențial medicament pentru DZ de tip 1 a venit din partea autorului principal al acestui studiu, dr. Anath Shalev, directoare a Centrului Comprehensiv de Diabet din cadrul Universității Alabama din Birmingham.

Această descoperire izvorăște din peste două decenii de cercetare ale directoarei în domeniul unei gene implicate în funcționarea insulelor pancreatice, genă numită TXNIP. În 2014, laboratorul de cercetare al dr. Anath Shalev a raportat faptul că Verapamil a inversat cursul diabetului în modelele reprezentate de animale, iar directoarea a anunțat că are în plan să testeze efectele medicamentului într-un studiu clinic cu subiecți umani.

În 2018, dr. Anath Shalev și colegii săi au raportat beneficiile Verapamilului într-un studiu clinic cu durata de un an ce a inclus pacienți cu diabet zaharat de tip 1. Cercetătorii au descoperit că administrat în mod regulat, Verapamilul a permis pacienților să producă cantități mai mari din propria insulină, limitând astfel nevoia acestor pacienți de a-și injecta mai multă insulină pentru a regla valorile glicemiei.

Studiul actual extinde acele descoperiri și oferă informații esențiale despre mecanismul și efectele benefice ale Verapamilului în diabetul de tip 1, folosind o analiză specială și secvențierea ARN.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe