Newsflash
Cultură

Un altfel de Caragiale

de Candid STOICA - mai 12 2023
Un altfel de Caragiale

Teatrul Naţional din București prezintă spectacolul „Caragiale altfel”. Un one-man show, având la bază texte mai puţin cunoscute ale marelui scriitor român.

Nicolae Urs, un actor cu o activitate bogată, la o vârstă respectabilă, are curajul de a realiza un spectacol original, cu și despre I.L. Caragiale. În Caragiale altfel, cu umor și aplicaţie, el prezintă texte mai puţin cunoscute ale marelui scriitor. Decorul este unul simplu, fără elemente ajutătoare, iar actorul se prezintă pe scenă singur, spectacolul fiind un one-man show. Uneori cântă, alteori dansează, strigă, pentru a întipări în mintea spectatorului de azi problemele politice, culturale ale vremii.

Spectacolul este, de fapt, un lung monolog în care actorul, sub masca lui Caragiale, se întreţine cu publicul, dovedind că multiplele probleme cu care se zbătea marele scriitor persistă și azi, sub alte forme. Corupţia, nedreptatea, demagogia, minciuna, hoţia au existat și există și astăzi, deși ele au fost combătute, ironizate strașnic. Actorul alternează momente mai acide și mai dramatice cu povestiri despre Mihai Eminescu, Octavian Goga (aflat în închisoare la Aiud), Barbu Ștefănescu Delavrancea și Cella Delavrancea, de a cărei muzicalitate e fermecat. Se ferește să atingă subiecte precum Veronica Micle și Tache Ionescu, pe care Caragiale l-a lăudat, numindu-l „gură de aur”, sperând că va fi ales senator pe listele Partidului Conservator Democrat (el, care toată viaţa a susţinut că nu va aparţine niciunui partid).

Pornind de la un articol în care Caragiale scrie cum trebuie să fie actorii pe scenă – adică să îl aibă pe „dracul în ei” –, în spectacolul de la TNB, Nicolae Urs are teatrul în sânge. Reușește, astfel, să ţină vie atenţia spectatorilor timp de un ceas și ceva și să readucă în memorie crâmpeie din viaţa atât de agitată a lui I.L. Caragiale. 

Cinste lui! 


Explicație foto: Nicoale U Urs în „Caragiale altfel”. Credit foto: Florin Ghioca

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe