Newsflash
Internaționale

Ultrasonografia ar putea distruge coronavirusurile

de Florentina Ionescu - mar. 18 2021
Ultrasonografia ar putea distruge coronavirusurile

Structura coronavirusului a devenit o imagine familiară, cu suprafața acoperită de acei receptori care seamănă cu o coroană. Chiar dacă geometria virusului și strategia de infectare sunt în general cunoscute, se știu puține informații despre integritatea fizică a coronavirusului.

Un studiu nou, realizat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), de la Departamentul de Inginerie Mecanică, sugerează că, de fapt, coronavirusurile ar putea fi vulnerabile la vibrațiile produse de ultrasonografie, cele din frecvențele folosite în imagistica medicală de diagnostic, scrie phys.org

studiu ultrasonografie coronavirus

Prin simulări pe computer, echipa de cercetători a modelat răspunsul mecanic al virusului la vibrațiile dintr-o gamă largă de frecvențe din ultrasonografie.

Ei au descoperit că vibrațiile cuprinse între 25 și 100 de megahertzi au declanșat colapsul învelișului virusului precum și al proteinelor spike (cele care seamănă cu niște țepi), iar acestea au început să se rupă în decurs de fracțiune de milisecundă.

Acest efect, potrivit sursei citate, a fost observat în simulările realizate pe virus atât în aer, cât și în apă.

Rezultatele acestea sunt preliminare și se bazează pe date limitate în ceea ce privește proprietățile fizice ale coronavirusului.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că rezultatele lor sunt un prim indiciu legat de un posibil tratament bazat pe ultrasonografie pentru coronavirusuri, inclusiv pentru noul coronavirus (SARS-CoV-2).

„Noi am dovedit că sub excitația produsă de ultrasonograie învelișul și proteinele spike ale coronavirusului vor vibra, iar amplitudinea acelei vibrații va fi foarte mare, producând tensiuni care ar distruge anumite părți ale virusului, făcând vizibile deteriorările produse la învelișul exterior și posibile deteriorări invizibile la ARN-ul din interior”, a declarat Tomasz Wierzbicki, profesor de mecanică aplicată la MIT.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe