Datele recente arată că suplimentele ce conțin turmeric și ceai verde sunt cele care duc la internarea a numeroase persoane în spital.
Peste 15 milioane de americani își pun sănătatea ficatului lor în pericol, prin simplul fapt că încearcă anumite suplimente alimentare. O cercetare nouă a scos la iveală cât de dăunătoare pot fi pentru ficat anumite suplimente pe bază de plante care includ turmeric, ceai verde, ashwagandha și Garcinia cambogia, scrie New Atlas.
Cercetătorii de la University of Michigan, Ann Arbor, au analizat datele din dosarele medicale dintre anii 2017 și 2021. Studiul lor a acoperit datele a 9.685 de persoane și s-a aflat astfel că aproape 4,7% dintre adulții din Statele Unite ale Americii au folosit unul dintre cele șase suplimente alimentare potențial toxice, în decursul celor 30 de zile anterioare chestionării. Aceste suplimente erau turmericul, ceaiul verde, ashwagandha, G. Cambogia (supliment pentru slăbit), Actaea racemosa și drojdia de orez roșu.
Persoanele care au utilizat aceste suplimente le luau, în majoritate, pe cont propriu, și nu pentru că le-ar fi fost recomandate de un medic, pentru o paletă largă de probleme: turmeric pentru sănătatea articulațiilor și pentru artrită; extract de ceai verde pentru a spori nivelul de energie; G. Cambogia pentru slăbit; Actaea racemosa pentru a ține sub control bufeurile; și drojdia de orz roșu pentru sănătatea inimii. Potrivit New Atlas, studiul respectiv a avut în vedere ceaiul verde (nu ca băutură simplă, deci nu ca infuzie) și a fost vorba despre extractul din frunzele de ceai verde.
Nu este o noutate faptul că toxicitatea la nivelul ficatului a fost corelată cu aceste suplimente. Doar că în ultimii ani a fost raportată o creștere a riscului de toxicitate hepatică în SUA. Iar acum cercetătorii sunt îngrijorați că persoanele care iau astfel de suplimente alimentare nu sunt conștiente de faptul că aceste produse vin cu un risc grav de supradoză care rezultă în prezentarea la camera de gardă, la urgență. Numărul spitalizărilor a crescut de la 7% la 20% în decada cuprinsă între 2004 și 2014, precizează sursa citată, care amintește de un studiu din 2022.
„Folosirea suplimentelor din plante și a suplimentelor alimentare este responsabilă de o creștere a proporției cazurilor de hepatotoxicitate indusă de medicamente”, au spus cercetătorii, conduși de Alisa Likhitsup, profesor asistent de gastroenterologie.
În ciuda faptului că spitalizările datorate folosirii greșite a suplimentelor din plante (fitoterapie) sunt în creștere, cercetătorii nu fac însă apel la abstinență, ci îi îndeamnă pe oameni să fie vigilenți în privința ingredientelor și dozajelor, în special dacă iau o combinație de suplimente sau dacă iau alte medicamente pentru a trata unele boli cronice.
Hepatotoxicitatea medicamentoasă poate avea o paletă largă de simptome, cum ar fi pielea îngălbenită, oboseală, greață, erupții cutanate, mâncărimi și durere abdominală în partea superioară (dreaptă).
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe