Newsflash
Știri

Pneumologii de la SCJU Arad: tot mai mulți pacienți, diagnosticați cu neoplasm pulmonar

de Florentina Ionescu - mar. 31 2023
Pneumologii de la SCJU Arad: tot mai mulți pacienți, diagnosticați cu neoplasm pulmonar

Medicii pneumologi din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad trag un semnal de alarmă în ceea ce privește importanța prevenției, concretizată prin investigații și consulturi periodice la specialist.

Numai în anul 2023, din 120 de pacienți care și-au efectuat bronhoscopii, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, 30 au fost diagnosticați cu neoplasm pulmonar, se arată pe o rețea socială.

Pentru a depista potențialele afecțiuni pulmonare în stadii incipiente ori doar pentru a ști că plămânii sunt sănătoși, medicii pneumologi recomandă examinările periodice, de control. 

200 de monitoare pentru funcțiile vitale ale pacienților au ajuns în spitale din România 

scju arad depistare neoplasm pulmonar1

Plămânii au puțini receptori ai durerii, iar simptomele apar, din păcate, în stadii avansate ale bolii. Simptomatologie specifică unui posibil cancer la plămâni: dureri în zona pieptului, respirație greoaie, tuse prelungită (uneori chiar cu sânge), voce răgușită, infecții pulmonare dese, lipsa poftei de mâncare însoțită de pierdere rapidă în greutate.

Persoanelor cu aceste simptome li se recomandă prezentarea de urgență la un medic pneumolog în vederea stabilirii unui diagnostic corect și tratamentul eficient. 

scju arad depistare neoplasm pulmonar2

În urma consultului de specialitate, în funcție de rezultat, medicul poate recomanda pacientului și alte investigații, precum bronhoscopie sau tomografie computerizată.

Din acest an, medicii pneumologi din cadrul SCJU Arad au la dispoziție toată aparatura necesară efectuării unui screening complet, în cazul pacienților cu suspiciune de neoplasm pulmonar.

Procedura (bronhoscopie cu criobiopsie) este indicată atât pentru diagnosticarea corectă a neoplasmului pulmonar, dar și pentru eliberarea căilor respiratorii prin extirparea tumorilor formate, a explicat dr. Erika Repolski.

„Pentru criobiopsie, sonda este introdusă printr-un canal al bronhoscopului și poate ajunge mai ușor la leziunea suspectă comparativ cu pensele de biopsie, mai ales dacă leziunea este localizată în periferia plămânului. Totodată, probele recoltate sunt mult mai mari și cu mai puține artefacte obținându-se astfel un diagnostic precis. La Arad, efectuăm această procedură din luna ianuarie. Până acum au fost realizate 120 de bronhoscopii. Țesuturile suspecte extrase sunt trimise mai apoi spre analiză, la laborator, rezultatul fiind eliberat între 14 și 21 de zile. Până acum am efectuat 35 de biopsii, iar din păcate, în cazul a 30 dintre acestea diagnosticul a fost de neoplasm”, a completat dr. Erika Repolski, medic primar pneumologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe