Newsflash
Internaționale

Transplantul de materii fecale ar putea fi folosit ca tratament anti COVID-19

de Florentina Ionescu - iul. 19 2021
Transplantul de materii fecale ar putea fi folosit ca tratament anti COVID-19

Două cazuri în care s-a efectuat transplant de materii fecale sugerează că această procedură ar putea trata infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Presa străină a scris recent despre două cazuri de transplant de fecale care par să fi rezolvat rapid și în mod neașteptat simptomele de COVID-19 la două persoane cu infecții cu Clostridioides difficile

coronavirus infectie

Potrivit medicalnewstoday.com, medicii care au efectuat transplanturile de materii fecale (pentru a încuraja dezvoltarea de bacterii „bune” în intestinele a doi pacienți cu infecții persistente cu Clostridioides difficile) au observat că simptomele de COVID-19 au dispărut în mod neașteptat. 

Totuși, sursa citată precizează că nu este clar dacă transplanturile de materii fecale au fost sau nu responsabile de acest lucru, iar două astfel de cazuri nu sunt suficiente pentru a trage aceste concluzii. Cu toate acestea, răspunsul aparent al bolii COVID-19 în fața transplantului de materii fecale sugerează că ar putea fi necesare investigații mai amănunțite.

Ambele persoane cu infecție cu Clostridioides difficile păreau a fi în stadiile incipiente ale infecției cu SARS-CoV-2, cu simptome precoce de COVID-19 care au dispărut la scurt timp după transplantul de materii fecale.

„Principala noastră concluzie din aceste cazuri este faptul că transplantul de materii fecale pare a fi o procedură sigură și de o eficacitate comparabilă în tratarea infecțiilor recurente cu Clostridioides difficile în cazul pacienților cu COVID-19”, au spus autorii acestui studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul „Gut”.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe